ROMANESCO GROEN | FRACTOLI BLOEMKOOL | ITALIE | 1ST (GROOT)

Artikel 48 van 59
€ 6,95 (inclusief btw)

Romanesco of groene torentjesbloemkool lijkt veel op bloemkool en heeft een geelgroene kleur. Romanesco dankt zijn naam aan de eerste beschrijving in het Italië van de zestiende eeuw als broccolo romanesco oftewel broccoli van Rome. Door de vorming van torentjes is het een veel decoratievere groente dan bloemkool en een mooi voorbeeld van een fractal in de natuur. In Nederland is romanesco voor het eerst in 1979 geïntroduceerd en vindt vanaf 1986 de teelt op grotere schaal plaats. Verkrijgbaarheid is bijna jaarrond. Inmiddels is deze groente ook verkrijgbaar in wit en oranje.

Romanesco heeft een uitgesproken nootachtige smaak, intenser dan broccoli, deze lichtgroene groente smaakt naar een kruising tussen broccoli en bloemkool. Het unieke groeipatroon zorgt voor sierlijke wendingen van vier tot vijf cm, lichtgroene torentjes.

Beschikbaarheid
Romanesco is het hele jaar door verkrijgbaar.

Naamverwarring
Een botanisch dilemma, romanesco heeft veel verwarring veroorzaakt over zijn ware afkomst. Het wordt  soms Romanesco-broccoli en soms Romanesco-bloemkool genoemd, de Fransen noemen het Romanesco-kool, terwijl de Italianen het broccolo Romanesco noemen.

Toepassingen
Romanesco kan worden bereid zoals bloemkool of broccoli. Scheid roosjes en blancheer het kort en meng ze daarna met warme pasta en kaas. Of kook romanesco-roosjes tot ze zacht zijn, pureer met knoflook, room en parmezaanse kaas. Of roerbak de roosjes in een hete koekenpan, roer er een mengsel van miso, rode peper, ansjovis, amandelen en wat vocht (bouillon of water) door. Of blancheer romanesco samen met bloemkoolroosjes, combineer dan met geraspte kaas en bechamelsaus, vul cannellonischelpen met het mengsel, vul het af met tomatensaus en bak het af in de oven.

Bewaar in een plastic zak; de koelkast. Gebruik binnen twee tot drie dagen voor optimale kwaliteit.

Geschiedenis
Romanesco, een unieke Italiaanse variëteit van broccoli van het geslacht Brassica oleracea, produceert een geel-groene dichte kop die een ongebruikelijk spiraalvormig patroon vormt. Na ongeveer vijfenzeventig tot honderd dagen na het planten, afhankelijk van de variëteit, ontwikkelt romanesco meerdere compacte koppen die indien nodig afzonderlijk kunnen worden afgebroken. Meestal afkomstig uit Europa, het Midden-Oosten en Azië, omvat de grote familie Brassicaceae broccoli, bloemkool, kool, spruitjes, rapen, boerenkool, koolraap, boerenkool en koolrabi, om er maar een paar te noemen. De koolsoorten zijn redelijk gemakkelijk te kweken en geven de voorkeur aan koele, vochtige omstandigheden.

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden
© 2012 - 2024 www.Vers-Bestellen.nl | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel