Nisperos / Japanse mispel / Loquat / pipa / neffel / Spanje / 1 kilo

Artikel 1 van 2 Volgende
€ 10,95 (inclusief 9% btw)

De nispero, oftewel Japanse mispel of loquat, is een Aziatische vrucht die al duizenden jaren gekweekt wordt maar nog bij velen onbekend is.

Loquats groeien in bomen in trosjes van 4-30 stuks. Ze kunnen glad of donzig zijn, geel tot geeloranje en rond, ovaal of peervormig. De textuur van een Loquat is glad en stevig, vergelijkbaar met een abrikoos, met een matig dikke eetbare schil die doet denken aan een perzik. De sappige Loquats-smaak begint met een lichtzure en iets wrange smaak en wordt zacht tot een lichtzoete en delicate druivensmaak.

Seizoenen / Beschikbaarheid
Loquat is een seizoensproduct, het piekseizoen is in de lente.

Plantkunde
De Loquat, botanisch bekend als Eriobotrya japonica, is ook algemeen bekend als de Japanse mispel. Loquats zijn een lid van de Rosaceae-familie, ook bekend als de rozenfamilie, samen met appels, aardbeien en peren. Een naam voor de Loquat in het Chinees is pipa, wat luit betekent, het muziekinstrument dat lijkt op de vorm van een tros Loquats.

Voedingswaarde
Loquats zijn een bron van calcium, kalium, vezels en vitamine A. Ze worden in de Chinese geneeskunde gebruikt voor spijsverterings- en ademhalingsproblemen. De zaden bevatten amygdaline, dat wordt gebruikt als laetriel voor kanker. De zaden bevatten ook toxische cyanideverbindingen.

Toepassingen
Loquats kunnen worden gebruikt in elk recept dat steenfruit vereist, zoals perziken, abrikozen of pruimen. Loquats bevatten veel pectine en maken heerlijke jellies, jams en compotes. Ze kunnen ook worden gebruikt in salsa's en chutneys. De Loquat kan worden gebruikt in sauzen voor zowel hartige als zoete producten, zoals bij vlees of als ijs.

Culturele info
Loquat fruit wordt gebruikt voor het maken van wijn. Loquat hout wordt gebruikt bij het maken van linialen. De geurige Loquat-bloesem werd overwogen voor gebruik in parfumoliën in Frankrijk, maar de kleine opbrengst werd geen commercieel succes. Loquat blad wordt gedroogd voor gebruik als kruidenthee bekend als biwa-cha in Japan. Loquats worden in Mexico gebruikt om de Dag van de Doden te vieren als offerandes en ornamenten op de altaren.

Aardrijkskunde / Geschiedenis
De Loquat komt oorspronkelijk uit China en is te zien in de Chinese folklore. Er wordt gezegd dat alleen koningschap de Loquat mocht eten, omdat men geloofde dat de vruchten die in de rivieren vielen de koi versterkten om watervallen op te zwemmen en draken te worden. Loquats zijn al meer dan duizend jaar in Japan, en wetboeken uit de vroege jaren '90 beschreven dat de Loquat goed was om aan de Shinto-goden te offeren. De Loquat werd in 1690 naar het westen gebracht en bereikte al snel zijn weg naar warme klimaten over de hele wereld, waaronder het Midden-Oosten, India, Spanje, Zuid-Amerika, Zuid-Afrika en Mexico. In Europa komen de Loquats voornamelijk uit Spanje. Japan een van de grootste producenten van Loquats. Het is een ingrediënt in veel gerechten in Japan en is vaak het belangrijkste onderwerp op kookprogramma's voor de Japanse tv.

INSPIRATIE VOOR IN DE KEUKEN

Ingrediënten:

 1,3 kilo nisperos (geschild buitenkant en net rond de pit en ontpit)

 Sap van 2 citroenen

 650 gram confituursuiker

 beetje Cointreau

Snijd de geschilde en ontpitte nisperos in kleine stukjes en doe ze in een ruime kookpot met een bodempje water. Voeg het sap van de citroenen toe.

Breng alles aan de kook tot de nisperos zacht zijn. Haal de kookpot van het vuur en voeg de confituursuiker toe. Los goed op en breng terug aan de kook.

Na 3 minuten koken is de confituur klaar. Giet er nog snel een beetje Cointreau bij. En dan mag de warme confituur in schone potjes. Afsluiten met een deksel en omgekeerd laten afkoelen.

Kalender beschikbaarheid - Legenda  x=beschikbaar

janfebmrtaprilmeijunijuliaugseptoktnovdec 
   XXX      Spanje
             
             

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden
© 2012 - 2021 www.Vers-Bestellen.nl | sitemap | rss