LOTUSWORTEL | CHINESE ARROWROOT | China | / 1 kilo ( 2 tot 4 stuks)

Vorige Artikel 58 van 93 Volgende
€ 15,95 (inclusief btw)

Dit is de wortel van de lotusplant. Deze wortels zijn ongeveer 15 centimeter lang en zien er op zich niet zo bijzonder uit, lichtgeel en langwerpig. Maar als je ze in de breedte doorsnijdt zie je de luchtkamers van de plant en dat geeft een heel mooi patroon.

Lotuswortel is de lange, buisvormige wortelstok (of dikke stengel) van de waterplant die bekend staat om zijn lichtroze, witte of gele bloemen. De wortelstok heeft aan één uiteinde een 'oog', van waaruit kleine wortels in de grond steken en een internode (soort tussenstuk) aan de andere, waaruit zich talrijke knollen kunnen uitstrekken. Groeiend in strengen, zoals aan elkaar geknoopte worsten en opgroeiend uit de modder, kan de stengel uitgroeien tot wel 2 meter lang. Jonge lotuswortels hebben een lichtpaarse of witte schil; wanneer ze volwassen zijn heeft de Lotuswortel een bruin-beige schil en kan de grootte variëren van kort en gedrongen tot langer en smal. Onder de dunne huid op het roomwitte vruchtvlees van de lotuswortel, bevindt zich een reeks luchtkamers met een patroon in de vorm van een karrewiel. Deze zaadvormige luchtkamers zorgen ervoor dat het gebladerte drijvend in het water rust terwijl de plant nog in leven is. De wortel heeft een dichte, knapperige en zetmeelachtige textuur met een zwak nootachtige en zoete smaak, vergelijkbaar met die van een waterkastanje of tarowortel.

Beschikbaarheid
Lotus-wortel is het hele jaar door beschikbaar, met een hoogseizoen in het najaar.

Informatie Plant
Lotus is een vaste water plant en lid van de Nelumbonaceae-familie. Botanisch bekend als Nelumbo nucifera, wordt Lotus root ook Sacred Water Lotus, Sacred Lotus en Chinese Arrowroot genoemd. Het wordt gekweekt voor zijn zaden, bloemen, bladeren en knollen, die allemaal eetbaar zijn. Nelumbo nucifera groeit op uit de modder in vijvers en rivieren. Nadat de lotusbloem is uitgebloeid, breekt hij bij de volwassenheid van de plant uit elkaar en laat de zaden (de ware vruchten van de plant) vrij via de vele gaten van de bloemhoofden. De zaden zinken naar de bodem van de vijver om weer nieuwe planten te laten groeien.

 

Voedingswaarde
Lotuswortel is rijk aan voedingsvezels en wordt beschouwd als een goede voedingsbron voor energie, omdat het rijk is aan koolhydraten en weinig vet en eiwit bevat. Gekookte Lotuswortel kan de milt versterken, de activiteit van de maag bevorderen en weefselregeneratie bevorderen. Lotus wortel bevat kalium, vitamine B en C.

 

Toepassingen
Lotuswortel kan op verschillende manieren worden bereid, maar wordt meestal voor consumptie gekookt. Verwijder de schil met een dunschiller en snijdt de wortel in dunne plakjes. Het verkleurt snel, dus bak ze gelijk in een roerbakgerecht of haal ze door een licht beslag en maak er vrolijke chips van. Als je ze rauw wilt eten, in een salade bijvoorbeeld, kun je ze het beste even koken in wat water met azijn en daarna koud afspoelen. Dan houden ze hun bite en kleur.

Lotuswortel kan lichtjes worden geblancheerd om eventuele bitterheid te verwijderen en afgekoeld om toe te voegen aan salades of rauwkost. Lotuswortel komt veel voor in Aziatische en Indiase gerechten, of ze nu worden gesneden en gestoofd tot ze zoet en zacht zijn in soepen, worden gebakken, of gesneden, geblancheerd en gekoeld om salades te garneren. Lotuswortel wordt gekookt en gepureerd in India en toegevoegd aan vegetarische kofta, gecombineerd met pittige sauzen. Het kan in dunne plakjes gesneden of versnipperd en gebakken worden voor een knapperige garnering.

Lotuswortel combineren goed met traditionele Aziatische smaken zoals soja, sesam en gember. Een traditioneel Koreaans dessert wordt gemaakt met lotuswortel, soja en honing en sesamzaadjes genaamd Yeongun bokkum. De Lotus-wortel kan geschild een aantal dagen worden bewaard  in de koelkast met wat vocht of ze kunnen worden ingevroren. Lotuswortel kan vers en heel worden opgeslagen op een koele, droge plaats gedurende maximaal twee weken.  Gedroogde Lotus-wortels worden ook wel  gemalen en als zetmeel  gebruikt.


Zuiver
De lotusbloem wordt door de hindoes en boeddhisten als heilig beschouwd en vereerd als een symbool van zuiverheid, perfectie en schoonheid. De Chinezen beschouwen de lotuswortel als een "verkoelend effect" op het bloed en worden in de oude geneeskunde gebruikt om de eetlust te stimuleren.

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden
© 2012 - 2022 www.Vers-Bestellen.nl | sitemap | rss