Castelfranco radicchio/ Castel Franco | Radicchio Variegato | Italie / 500gram / vanaf 17 juni

Vorige Artikel 7 van 24 Volgende
€ 5,95 (inclusief 9% btw)

Castelfranco radicchio is een oud Italiaans wintergewas botanisch bekend als Cichorium intybus. Een lid van de familie Asteraceae. Castelfranco radicchio is een kruising tussen Escarole en radicchio Trevisano. Ook bekend als Radicchio de Castelfranco in zijn geboorteland Italië en onder de bijnamen Edible Flower, Orchid Lettuce en Winter Rose, een knipoog naar de manier waarop het op een bloem lijkt, omdat de slavormige bol van bladeren zich op natuurlijke wijze ontvouwt.

Smaak
Castelfranco heeft een bittere smaak maar is veel milder met een zoete ondertoon. De ronde koppen zijn uniek gekleurd, elk roomkleurig blad is bezaaid met vlekken en aders die in kleur variëren van bordeauxrood tot lichtviolet. De kropjes zijn roos- of bloemvormig, met de bladeren over elkaar heen gevouwen. Hoewel alle bladeren van de Castelfranco eetbaar zijn, is de uniek gekleurde kern de meest wenselijke. Bij het kweken van Castelfranco kan de kleur van deze centrale krop verder worden geblancheerd door een container over de krop te plaatsen en een paar dagen in het donker of in meer geavanceerde landbouwsituaties te laten groeien met behulp van de imbiancamento-methode.

Beschikbaarheid
Castelfranco radicchio is beperkt beschikbaar in de wintermaanden.

Toepassingen
Castelfranco raddichio is zacht en mild genoeg om rauw te worden gegeten en kan worden toegevoegd aan verse groene salades. Net als andere bittere raddichios werkt het goed in verwarmde toepassingen, zoals in soepen, op pizza’s en als risotto of alleen geserveerd als gegrild bijgerecht. De bittere smaak combineert goed met citroensap, olijfolie, balsamico en rode wijnazijn, knoflook, champignons, pancetta, parmigiano reggiano, ansjovis, zwarte peper en venkel.

Geschiedenis
Afkomstig uit de 17e eeuw Castelfranco raddichio is vernoemd naar de Noord-Italiaanse stad Castelfranco Veneto waar het voor het eerst werd verbouwd. De regio Veneto in Italië staat bekend om zijn radicchio-productie, waarbij elke stad in de regio gespecialiseerd is in het kweken van hun eigen specifieke type. Een methode om sommige raddichios te ontwikkelen, zoals Castelfranco's unieke kleuring bekend als imbiancamento (gedwongen bleken) werd voor het eerst ontwikkeld in 1860 door de Belgische agronoom Francesco Van Den Borre. Een gecompliceerd proces, imbiancamento houdt in dat Castelfranco vroeg wordt geoogst en vervolgens de getrimde kroppen in gaasmanden worden verpakt en in een donkere ruimte worden opgeslagen. De wortels mogen dan weken in circulerend bronwater dat op 15 graden Celcius wordt gehouden. Het proces duurt enkele dagen gedurende welke de bladeren hun kenmerkende rood-paarse variaties krijgen. Castelfranco kan ook met succes in de moestuin worden gekweekt zonder gebruik van de imbiancamento-methode, mits het regelmatig, matig water en milde tot koele temperaturen gekweekt.

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden
© 2012 - 2021 www.Vers-Bestellen.nl | sitemap | rss