Castelfranco radicchio/ Castel Franco | teelt: regulier Italie / 1 krop

Vorige Artikel 14 van 46 Volgende
€ 4,95 (inclusief 9% btw)
Aantal

Castelfranco radicchio is een oud Italiaans wintergewas botanisch bekend als Cichorium intybus. Een lid van de familie Asteraceae. Castelfranco radicchio is een kruising tussen Escarole en radicchio Trevisano. Ook bekend als Radicchio de Castelfranco in zijn geboorteland Italië en onder de bijnamen Edible Flower, Orchid Lettuce en Winter Rose, een knipoog naar de manier waarop het op een bloem lijkt, omdat de slavormige bol van bladeren zich op natuurlijke wijze ontvouwt.

Smaak
Castelfranco heeft een bittere smaak maar is veel milder met een zoete ondertoon. De ronde koppen zijn uniek gekleurd, elk roomkleurig blad is bezaaid met vlekken en aders die in kleur variëren van bordeauxrood tot lichtviolet. De kropjes zijn roos- of bloemvormig, met de bladeren over elkaar heen gevouwen. Hoewel alle bladeren van de Castelfranco eetbaar zijn, is de uniek gekleurde kern de meest wenselijke. Bij het kweken van Castelfranco kan de kleur van deze centrale krop verder worden geblancheerd door een container over de krop te plaatsen en een paar dagen in het donker of in meer geavanceerde landbouwsituaties te laten groeien met behulp van de imbiancamento-methode.

Beschikbaarheid
Castelfranco radicchio is beperkt beschikbaar in de wintermaanden.

Toepassingen
Castelfranco raddichio is zacht en mild genoeg om rauw te worden gegeten en kan worden toegevoegd aan verse groene salades. Net als andere bittere raddichios werkt het goed in verwarmde toepassingen, zoals in soepen, op pizza’s en als risotto of alleen geserveerd als gegrild bijgerecht. De bittere smaak combineert goed met citroensap, olijfolie, balsamico en rode wijnazijn, knoflook, champignons, pancetta, parmigiano reggiano, ansjovis, zwarte peper en venkel.

Geschiedenis
Afkomstig uit de 17e eeuw Castelfranco raddichio is vernoemd naar de Noord-Italiaanse stad Castelfranco Veneto waar het voor het eerst werd verbouwd. De regio Veneto in Italië staat bekend om zijn radicchio-productie, waarbij elke stad in de regio gespecialiseerd is in het kweken van hun eigen specifieke type. Een methode om sommige raddichios te ontwikkelen, zoals Castelfranco's unieke kleuring bekend als imbiancamento (gedwongen bleken) werd voor het eerst ontwikkeld in 1860 door de Belgische agronoom Francesco Van Den Borre. Een gecompliceerd proces, imbiancamento houdt in dat Castelfranco vroeg wordt geoogst en vervolgens de getrimde kroppen in gaasmanden worden verpakt en in een donkere ruimte worden opgeslagen. De wortels mogen dan weken in circulerend bronwater dat op 15 graden Celcius wordt gehouden. Het proces duurt enkele dagen gedurende welke de bladeren hun kenmerkende rood-paarse variaties krijgen. Castelfranco kan ook met succes in de moestuin worden gekweekt zonder gebruik van de imbiancamento-methode, mits het regelmatig, matig water en milde tot koele temperaturen gekweekt.

Aanbieding

© 2012 - 2019 www.Vers-Bestellen.nl | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel
Voor een correcte werking maakt deze website gebruik van cookies. Accepteren Meer informatie
Wat is een cookie? Een cookie is een klein tekstbestand dat bij je bezoek aan een website naar je computer wordt gestuurd. Zowel deze website als andere partijen kunnen cookies plaatsen. Waar worden cookies voor gebruikt? Deze website gebruikt cookies om het gebruiksgemak en de prestaties van de website te verbeteren. Met behulp van cookies zorgen we er onder andere voor dat je bij een bezoek aan onze site niet steeds dezelfde informatie ontvangt of moet invoeren. Cookies maken het surfen op de site dus een stuk prettiger. Er bestaan verschillende typen cookies. Deze website maakt gebruik van permanente cookies en sessie cookies. Permanente cookies: Hiermee kan de website speciaal op jouw voorkeuren worden ingesteld. Bijvoorbeeld om jouw toestemming tot het plaatsen van cookies te onthouden. Hierdoor hoef je niet steeds jouw voorkeuren te herhalen waardoor je tijd bespaart en gemakkelijker door de webwinkel navigeert. Permanente cookies kun je verwijderen via de instellingen van je browser. Sessie cookies: Met behulp van een sessie cookie kunnen we zien welke onderdelen van de website je met dit bezoek hebt bekeken. Wij kunnen de webwinkel daardoor zoveel mogelijk aanpassen op het surfgedrag van onze bezoekers. Deze cookies worden automatisch verwijderd zodra je jouw browser afsluit. Met welk specifiek doel plaatst deze website cookies? Deze website plaatst cookies om de volgende redenen: Winkelwagen (functionele cookie): Onthouden welke producten in je winkelmandje liggen. Zonder deze cookie kun je geen producten bestellen of in je winkelmandje plaatsen. Cookiekeuze (functionele cookie): Onthouden of je ons toestemming hebt gegeven tot het plaatsen van cookies. Google Analytics (tracking cookie): Meten hoe je de website gebruikt en hoe je ons hebt gevonden en hier met rapportages inzicht in proberen te verkrijgen. Facebook (Social Media cookie): Met deze cookie is het mogelijk om onze Facebook pagina te 'liken'. Deze button werkt door middel van code die van Facebook zelf afkomstig is. Twitter (Social Media cookie): Met deze cookie is het mogelijk om onze Twitter pagina te volgen. Deze button werkt door middel van code die van Twitter zelf afkomstig is. AddThis (Social Media cookie): Met deze cookie is het mogelijk om onze content te delen via Facebook, Twitter, Hyves en diverse andere social media websites. Hoe kan ik cookies beheren of verwijderen? Meestal kunnen cookies worden beheerd, bewerkt en verwijderd via je browser. Meer informatie over het in- en uitschakelen en het verwijderen van cookies kan je vinden in de instructies en/of met behulp van de Help-functie van jouw browser.