Peperoni friggitelli | paprika om te grillen/vullen | Italië-Campanië | 500gram

Vorige Artikel 6 van 8 Volgende
€ 6,95 (inclusief btw)

 

Gebruik
Friggitello-paprika’s worden meestal gebakken of gegrild. Ze kunnen worden gesauteerd in olijfolie met knoflook, kruiden en tomaten of eenvoudig met zout, en geserveerd met brood of als bijgerecht bij maaltijden. In Zuid-Italië staan de paprika's ook bekend als Friarelli-paprika's. Friggitello-pepers worden vaak aangeduid als "The Famous Frying Pepper of Naples!" Ze worden vaak geserveerd in restaurants als bijgerecht of aperitief met stukjes knapperig brood. Je kunt ze ook vullen,  bijvoorbeeld met gemalen gehakt, rijst, kaas en kruiden. De zoete Italiaanse pepers kunnen groen worden gebruikt. Voeg gesneden Friggitello-pepers toe aan groene salades, eiergerechten of pizza's. Friggitello paprika’s  kunnen worden gepekeld om te bewaren, in witte azijn en kruiden, en een week of langer laten trekken. Friggitello-pepers kunnen tot ca. twee weken in de groentela in plastic in de koelkast worden bewaard.

Herkomst
Friggitello-paprika is een Italiaanse heirloomvariëteit (oud ras) van Capsicum annuum (paprika). Friggitello paprika’s komen oorspronkelijk uit het zuidoosten van Italië tussen Napels en Rome. Ze zijn erg populair in heel Italië en Europa.

Oorsprong
Alle leden van Capsicum annuum zijn oorspronkelijk afkomstig uit Zuid-Amerika en het Caribisch gebied en werden door de Portugezen naar Italië en Spanje gebracht na hun verkenningen van de Nieuwe Wereld.

Friggitelli paprika’s zijn zeer productieve planten met veel bladeren, waardoor de paprika's worden beschermd tegen zonnebrand. De paprika's rijpen van groen naar felrood, hoewel ze vaak worden geoogst als ze groen zijn.

Verkrijgbaarheid/seizoen
Friggitelli paprika’s zijn in de zomermaanden verkrijgbaar uit Italië (Campania).

Gezondheid
De mild zoete Friggitello-paprika's bevatten, net als andere leden van de  paprika-familie, veel vitamine C, A en B-complex en veel essentiële mineralen zoals kalium, ijzer en mangaan. Paprika's bevatten een groot aantal antioxidanten. Paprika's bevatten ook weinig calorieën.

Recept

Friggitelli gevuld

Ingrediënten:

  • 500 gram verse friggitelli
  • olijfolie om in te bakken.

 

Voor de vulling heb je nodig:

  • 4 sneden brood
  • 1 teentje knoflook ( gepeld)
  • een flinke hand verse kruiden gemengd: peterselie, lavas, munt, basilicum en kervel
  • 5 reepjes ansjovis
  • scheutje olijfolie
  • 4 eetlepels versgeraspte Parmezaanse kaas
  • zout en peper
  • 1 theelepel peperoncino

 

  1. Was de friggitelli.
  2. Snijd een stukje, samen met de steel, van de friggitelli en bewaar dat. Die “ hoedjes” worden er straks weer aan bevestigd.
  3. Haal met een lang dun mesje de zaadlijsten uit de friggitelli, zonder in de wand te prikken.
  4. Doe alle andere ingrediënten voor de vulling in de keukenmachine en meng dit tot een stevige massa.
  5. Vul de friggitelli met dit mengsel.
  6. Neem houten prikkers en prik door het “ hoedje” en zet de prikker dan vast in de frigitelli. Het blijft vastzitten in de vulling.
  7. Verwarm een laag olijfolie in een koekenpan.
  8. Leg de helft van de friggitelli in de olie en bak ze rustig aan beide kanten. Het gaat niet om frituren, dus niet TE heet. Maar ze moeten wel bakken!
  9. Als ze bruinig zien aan 1 kant, dan draai je ze om.
  10. Haal ze uit de pan als ze klaar zijn en bak dan de andere friggitelli.

Ze zijn koud ook heerlijk! Misschien nog wel lekkerder. Je kunt ze ook heel goed op de bbq laten grillen, wel opletten, ze zijn snel klaar!

 

© Angela Prins 2018


 

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden
© 2012 - 2021 www.Vers-Bestellen.nl | sitemap | rss