Op voorbestelling van juli-oktober

Cempedak | small Jackfruit | Thailand | Teelt permacultuur / per stuk ca 2kilo

Vorige Artikel 4 van 39 Volgende

Beschrijving

De Cempedak is een tropische vrucht die zowel in onrijpe als gerijpte toestand kan worden gegeten. Het exotische uiterlijk en het uitzonderlijk penetrante aroma en smaak zijn niet gewoon voor westerlingen. Cempedaks hebben een zeer onderscheidend aroma. Mark Wiens van Migrationology.com beschrijft het boeket als "bedwelmend ... een kruising tussen honing en gefermenteerde urine." Hoewel de sterke geur van Cempedak sommige westerlingen kan uitschakelen, genieten vele anderen van het fruit omdat de rijke smaak die, wanneer rijp, een combinatie is van zijn neven,  de broodvrucht en jackfruit, evenals de smaak eigenschappen van ander tropisch fruit zoals mango en durian.  De Cempedak wordt  tussen de tien en zeventien centimeter lang en vier tot zes centimeter breed. Het weegt tussen drie en zes kilo. De Cempedak lijkt op een langwerpige meloen met stompe stekels en met een huidpatroon met kleine zeshoeken. De schil is groen en hard wanneer hij onvolgroeid en geel of licht oranje is als hij rijp is. Zijn rijpheid verschilt van soort tot soort met variaties binnen het soort met kleuren variërend van geel en oranje tot roze, rood en wit. Het uiterlijk van de Cempedak kan ook op andere manieren verschillen. Sommige vruchten hebben bijvoorbeeld kleinere stekels dan andere, terwijl andere weer nuances in smaak bieden. Het vruchtvlees van een rijpe Cempedak heeft een textuur die, net als de kleur, uniek kan zijn voor het soort. Sommige vruchten hebben een verrukkelijk donzige textuur terwijl andere stevig en vezelig zijn. Ongeacht individuele verschillen, rijpe vruchten hebben een textuur die zachter is dan die die onrijp zijn. De smaak van een onrijpe Cempedak lijkt op de zoete aardappel. Cempedaks zijn "syncharps", vruchten die, wanneer ze worden opengebarsten, worden gepresenteerd als een groep segmenten, of "arils." Elk segment van de Cempedak bevat eetbare zaden en is 30 tot 45 millimeter lang.

Seizoen
Cempedak is van de vroege lente in het seizoen.

Huidige feiten
De Cempedak-boom is groenblijvend. Het wordt wetenschappelijk "Artocarpus integer" genoemd en behoort tot de familie Moraceae of moerbeiboom. De Cempedak is nauw verwant aan, en deelt zelfs hetzelfde geslacht met zowel jackfruit als broodfruit. De vrucht is in Telegu bekend als "panasapandu", in Malayalam als "chakka", "kathar" en "kathal" in het Hindi, "pilaul" in Tamil, en "chempedak" in het Maleis. Het is ook "het lelijke neefje van de jackfruit!"

Voedingswaarde
Cempedak is een geweldig ingrediënt in een uitgebalanceerd dieet. Het is een uitstekende bron van vezels die essentieel is voor een gezonde spijsvertering. Het eten van Cempedak is ook een goede manier om vitamine C te krijgen, omdat het meer dan 17 milligram per 100 gram portie bevat, evenals B-vitamines en caroteen en antioxidanten.

Toepassingen
De onnavolgbare smaken en geuren van de Cempedak werken wonderen in een aantal gerechten. Voor desserts en om de cempedak vers te eten moeten rijpe vruchten worden gebruikt. Ze kunnen worden gepureerd, met zaden en al, en worden gebruikt in kokosijs, of omgezet in truffels en gedoopt in chocolade.

Cempedak truffels
Om Cempedak-truffels te maken kun je het gepureerde vlees met gecondenseerde kokosmelk en chocolade laten smelten, zachtjes laten sudderen gedurende vijf minuten, schenken in chocoladeschalen en laten afkoelen. Cempedak kan ook op siroop en ingeblikt worden bewaard. Voor een meer hartig aanbod voeg onrijpe segmenten toe aan soepen of dompel ze geheel onder in beslag en bak ze. Er zijn verschillende andere manieren waarop de verschillende delen van Cempedak kunnen worden gebruikt. Zaden kunnen worden gemalen tot broodmeel, geroosterd of gekookt in zout, waarvan de laatste resulteert vergelijkbaar met een waterkastanje. Ze kunnen ook worden gebakken in hun dunne zaadvellen. In Banjar, Indonesië, wordt de schil gefermenteerd in pekel, gekruid, gebakken en gebruikt als vleesvervanger. Om de Cempedak te openen, snij je het fruit diep in van begin tot eind. Gebruik je vingers om de vrucht open te trekken. Zodra het inwendige van de vrucht volledig is blootgelegd, verwijder je de segmenten en verwijder je, indien nodig of gewenst, de zaden. Opmerking: de schil van de Cempedak bevat een lijmachtige soort latex, dus bedek het oppervlak met krantenpapier en smeer je mes in met olie om te voorkomen dat het wordt gegomd.

Etnische / culturele info
Fruit is niet het enige nuttige deel van de Cempedak-boom. In Singapore wordt Cempedak-hout gebruikt voor de bouw van huizen en boten en wordt het ook verpulverd tot een kleurstof. Jong hout geeft een gele kleurstof, terwijl oud hout een bruine tint geeft. De gele kleurstof wordt gebruikt om de gewaden te kleuren die worden gebruikt door boeddhistische monniken van Indochina. Cempedak-schors wordt gebruikt om touw te maken, en de latex voor kalk. Ten slotte kunnen de jonge bladeren van de boom worden gebruikt bij het koken.

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden
© 2012 - 2023 www.Vers-Bestellen.nl | sitemap | rss