Cempedak | small Jackfruit | Thailand | September-november | Teelt permacultuur / per stuk ca 3kilo / Levering vanaf donderdag 1 november

Vorige Artikel 7 van 38 Volgende
€ 49,00 (inclusief 6% BTW)
Aantal

Beschrijving

De Cempedak is een tropische vrucht die zowel in onrijpe als gerijpte toestand kan worden gegeten. Het exotische uiterlijk en het uitzonderlijk penetrante aroma en smaak zijn niet gewoon voor westerlingen. Cempedaks hebben een zeer onderscheidend aroma. Mark Wiens van Migrationology.com beschrijft het boeket als "bedwelmend ... een kruising tussen honing en gefermenteerde urine." Hoewel de sterke geur van Cempedak sommige westerlingen kan uitschakelen, genieten vele anderen van het fruit omdat de rijke smaak die, wanneer rijp, een combinatie is van zijn neven,  de broodvrucht en jackfruit, evenals de smaak eigenschappen van ander tropisch fruit zoals mango en durian.  De Cempedak wordt  tussen de tien en zeventien centimeter lang en vier tot zes centimeter breed. Het weegt tussen drie en zes kilo. De Cempedak lijkt op een langwerpige meloen met stompe stekels en met een huidpatroon met kleine zeshoeken. De schil is groen en hard wanneer hij onvolgroeid en geel of licht oranje is als hij rijp is. Zijn rijpheid  verschilt van soort tot soort met variaties binnen het soort met kleuren variërend van geel en oranje tot roze, rood en wit. Het uiterlijk van de Cempedak kan ook op andere manieren verschillen. Sommige vruchten hebben bijvoorbeeld kleinere stekels dan andere, terwijl andere weer nuances in smaak bieden. Het vruchtvlees van een rijpe Cempedak heeft een textuur die, net als de kleur, uniek kan zijn voor het soort. Sommige vruchten hebben een verrukkelijk donzige textuur terwijl andere stevig en vezelig zijn. Ongeacht individuele verschillen, rijpe vruchten hebben een textuur die zachter is dan die die onrijp zijn. De smaak van een onrijpe Cempedak lijkt op de zoete aardappel. Cempedaks zijn "syncharps", vruchten die, wanneer ze worden opengebarsten, worden gepresenteerd als een groep segmenten, of "arils." Elk segment van de Cempedak bevat eetbare zaden en is 30 tot 45 millimeter lang.

Seizoen
Cempedak is in de late zomer in het seizoen.

Huidige feiten
De Cempedak-boom is groenblijvend en. Het wordt wetenschappelijk "Artocarpus integer" genoemd en behoort tot de familie Moraceae of moerbeiboom. De Cempedak is nauw verwant aan, en deelt zelfs hetzelfde geslacht met zowel jackfruit als broodfruit. De vrucht is in Telegu bekend als "panasapandu", in Malayalam als "chakka", "kathar" en "kathal" in het Hindi, "pilaul" in Tamil, en "chempedak" in het Maleis. Het is ook "het lelijke neefje van de jackfruit!"

Voedingswaarde
Cempedak is een geweldig ingrediënt in een uitgebalanceerd dieet. Het is een uitstekende bron van vezels die essentieel is voor een gezonde spijsvertering. Het eten van Cempedak is ook een goede manier om vitamine C te krijgen, omdat het meer dan 17 milligram per 100 gram portie bevat, evenals B-vitamines en caroteen en antioxidanten.

Toepassingen
De onnavolgbare smaken en geuren van de Cempedak werken wonderen in een aantal gerechten. Voor desserts en om de cempedak vers te eten moeten rijpe vruchten worden gebruikt. Ze kunnen worden gepureerd, met zaden en al, en worden gebruikt in kokosijs, of omgezet in truffels en gedoopt in chocolade.

Cempedak truffels
Om Cempedak-truffels te maken kun je het gepureerde vlees met gecondenseerde kokosmelk en chocolade laten smelten, zachtjes laten sudderen gedurende vijf minuten, schenken in chocoladeschalen en laten afkoelen. Cempedak kan ook op siroop en ingeblikt worden bewaard. Voor een meer hartig aanbod voeg onrijpe segmenten toe aan soepen of dompel ze geheel onder in beslag en bak ze. Er zijn verschillende andere manieren waarop de verschillende delen van Cempedak kunnen worden gebruikt. Zaden kunnen worden gemalen tot broodmeel, geroosterd of gekookt in zout, waarvan de laatste resulteert vergelijkbaar met een waterkastanje. Ze kunnen ook worden gebakken in hun dunne zaadvellen. In Banjar, Indonesië, wordt de schil gefermenteerd in pekel, gekruid, gebakken en gebruikt als vleesvervanger. Om de Cempedak te openen, snij je het fruit diep in van begin tot eind. Gebruik je vingers om de vrucht open te trekken. Zodra het inwendige van de vrucht volledig is blootgelegd, verwijder je de segmenten en verwijder je, indien nodig of gewenst, de zaden. Opmerking: de schil van de Cempedak bevat een lijmachtige soort latex, dus bedek het oppervlak met krantenpapier en smeer je mes in met olie om te voorkomen dat het wordt gegomd.

Etnische / culturele info
Fruit is niet het enige nuttige deel van de Cempedak-boom. In Singapore wordt Cempedak-hout gebruikt voor de bouw van huizen en boten en wordt het ook verpulverd tot een kleurstof. Jong hout geeft een gele kleurstof, terwijl oud hout een bruine tint geeft. De gele kleurstof wordt gebruikt om de gewaden te kleuren die worden gebruikt door boeddhistische monniken van Indochina. Cempedak-schors wordt gebruikt om touw te maken, en de latex voor kalk. Ten slotte kunnen de jonge bladeren van de boom worden gebruikt bij het koken.

Aanbieding

© 2012 - 2018 www.Vers-Bestellen.nl | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel
Voor een correcte werking maakt deze website gebruik van cookies. Accepteren Meer informatie
Wat is een cookie? Een cookie is een klein tekstbestand dat bij je bezoek aan een website naar je computer wordt gestuurd. Zowel deze website als andere partijen kunnen cookies plaatsen. Waar worden cookies voor gebruikt? Deze website gebruikt cookies om het gebruiksgemak en de prestaties van de website te verbeteren. Met behulp van cookies zorgen we er onder andere voor dat je bij een bezoek aan onze site niet steeds dezelfde informatie ontvangt of moet invoeren. Cookies maken het surfen op de site dus een stuk prettiger. Er bestaan verschillende typen cookies. Deze website maakt gebruik van permanente cookies en sessie cookies. Permanente cookies: Hiermee kan de website speciaal op jouw voorkeuren worden ingesteld. Bijvoorbeeld om jouw toestemming tot het plaatsen van cookies te onthouden. Hierdoor hoef je niet steeds jouw voorkeuren te herhalen waardoor je tijd bespaart en gemakkelijker door de webwinkel navigeert. Permanente cookies kun je verwijderen via de instellingen van je browser. Sessie cookies: Met behulp van een sessie cookie kunnen we zien welke onderdelen van de website je met dit bezoek hebt bekeken. Wij kunnen de webwinkel daardoor zoveel mogelijk aanpassen op het surfgedrag van onze bezoekers. Deze cookies worden automatisch verwijderd zodra je jouw browser afsluit. Met welk specifiek doel plaatst deze website cookies? Deze website plaatst cookies om de volgende redenen: Winkelwagen (functionele cookie): Onthouden welke producten in je winkelmandje liggen. Zonder deze cookie kun je geen producten bestellen of in je winkelmandje plaatsen. Cookiekeuze (functionele cookie): Onthouden of je ons toestemming hebt gegeven tot het plaatsen van cookies. Google Analytics (tracking cookie): Meten hoe je de website gebruikt en hoe je ons hebt gevonden en hier met rapportages inzicht in proberen te verkrijgen. Facebook (Social Media cookie): Met deze cookie is het mogelijk om onze Facebook pagina te 'liken'. Deze button werkt door middel van code die van Facebook zelf afkomstig is. Twitter (Social Media cookie): Met deze cookie is het mogelijk om onze Twitter pagina te volgen. Deze button werkt door middel van code die van Twitter zelf afkomstig is. AddThis (Social Media cookie): Met deze cookie is het mogelijk om onze content te delen via Facebook, Twitter, Hyves en diverse andere social media websites. Hoe kan ik cookies beheren of verwijderen? Meestal kunnen cookies worden beheerd, bewerkt en verwijderd via je browser. Meer informatie over het in- en uitschakelen en het verwijderen van cookies kan je vinden in de instructies en/of met behulp van de Help-functie van jouw browser.