nieuw van het seizoen

Reuzeknoflook / Olifantenknoflook / Californie | 1 bol (ca 250gr en 4-5 tenen)

Vorige Artikel 5 van 7 Volgende
€ 14,95 (inclusief btw)
Indien u meer nodig heeft dan op voorraad is, dan is de levertijd 2-10 dagen (afhankelijk van het product). U wordt dan op de hoogte gebracht van de exacte levertijd. WE HEBBEN IN VOORRAAD: 9 X

Olifantsknoflook is erg groot, ongeveer 6-10 centimeter in diameter en heeft gemiddeld vijf tenen per bol. Deze bol van softbalformaat kan wel tot 500gram wegen, maar het gemiddelde gewicht is ongeveer 250-300gram. De bloem is wit tot geel en flinterdun. De knoflooktenen zijn milder en zoeter dan reguliere knoflookvariëteiten en hebben een gele tint. Van olifantsknoflook wordt vaak gedacht dat ze de smaak van ui en prei vermengd hebben met zachte smaak van knoflook.

Seizoenen / Beschikbaarheid
Olifantsknoflook is in het voor- en najaar verkrijgbaar.

Produktielanden
Chili, Argentinië, Californie

Botanisch
Olifantsknoflook, botanisch geclassificeerd als Allium ampeloprasum, is geen knoflook maar een soort prei. Ook bekend als reuzeknoflook en Franse knoflook, dankt het zijn naam aan het feit dat het eruit ziet als een gigantische bol knoflook. In het eerste jaar van de teelt, zal Olifantslook slechts één grote knoflookteen produceren, dit staat bekend als "Single Clove Elephant garlic." Alleen in het tweede jaar zal Olifanten knoflook meerdere tenen produceren.

Voedingswaarde
Olifantsbolgewassen zijn een uitstekende bron van vitamine E, C en A. Net als bij conventionele knoflook bevat Olifantslook ook allicine, dat bekend staat om zijn antibacteriële eigenschappen.

Toepassingen
Olifantenknoflook kan rauw of in gekookte toepassingen worden gebruikt, omdat het vaak als een plantaardig of een kruid wordt behandeld omdat het zo mild van smaak is. Roosteren, bakken of grillen verbetert de smaak, en door de grote omvang is het perfect om in plakjes te snijden en frituren om knoflookchips te maken. Het kan ook in zijn geheel worden gepoft en als broodbeleg worden gebruikt. De milde smaak van olifantsknoflook maakt het ook ideaal om rauw te worden gebruikt in salades. Pletten, hakken, persen of pureren Elephant garlic geeft zijn essentiële oliën vrij en geeft een sterker  aroma dan bij snijden. Gebruik Olifantsknoflook bij elke toepassing die u bij de reguliere knoflook zou gebruiken, met de wetenschap dat het minder scherp is. Olifantenknoflook past goed bij pasta, gevogelte, pastinaak, aardappelen, broccoli en asperges. Onversneden Olifantsknoflook blijft een aantal maanden bewaard wanneer het op een koele, droge en donkere plaats wordt opgeslagen, weg van vocht. In de koelkast of in een vochtige omgevening is er snel kans op bederf en schimmel.

Oorsprong
Toen Elephant garlic voor het eerst werd ontdekt in 1941 in de Verenigde Staten, werd knoflook nog steeds door velen beschouwd als een voedselproduct voor de lagere klassen vanwege de krachtige geur die het achterliet op de adem en de huid. Naarmate meer consumenten het gebruikten voor smaak en medicinale eigenschappen en de  knoflook langzaam groeide in populariteit, greep Nicholas Gardens, de boerderij die als eerste Olifants-knoflook op commercieel niveau verbouwde en distribueerde, deze kans aan en begon de grote bollen op de markt te brengen. Consumenten werden verleid door de grote omvang van de wilde prei, en dankzij de massamarketing is Olifantsknoflook nu een een makkelijk verkrijgbaar product.

Olifantsknoflook wordt verondersteld inheems te zijn in China en werd door lokale immigranten uit Tsjechoslowakije en Noord-Joegoslavië naar de Verenigde Staten gebracht. Nicholas Garden-kwekerij, gelegen in de Willamette-vallei in Oregon, zag de enorme knoflook die door de immigranten werd gekweekt en zag het marktpotentieel voor zo'n uniek allium met vorm en smaak. Olifantenknoflook werd in 1941 geïntroduceerd op de commerciële en tuinbouwmarkt. Na tien jaar commerciële teelt, veranderde de look van de knoflook van Giant in Elephant en Nicholas Garden plaatste advertenties in de krant om deze te promoten en begon deze in de Verenigde Staten en Canada te verkopen. Olifantsknoflookzaden worden over de hele wereld verkocht en zijn momenteel te vinden in Europa, Zuid-Amerika, Zuid-Afrika, Australië en Rusland.

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden
© 2012 - 2023 www.Vers-Bestellen.nl | sitemap | rss