Suikerriet / Sugar cane / Rietsuiker / Costa Rica / 1 stok

Vorige Artikel 83 van 91 Volgende
€ 4,95 (inclusief 9% btw)

Het zoete sap en gekonfijte suiker geproduceerd door suikerriet was in China en India zo'n 2500 jaar geleden al bekend. Suikerriet bereikte de Middellandse-Zee landen in de achtste eeuw na Christus, en Amerika in de vroege koloniale tijden.

Botanisch
Suikerriet is botanisch bekend als Saccharum officinarum en is geclassificeerd als een meerjarig gras. Deze Suikerriet-variëteit lijkt qua uiterlijk op bamboe, dat 3 tot 4cm dik is en duidelijk verdeelde segmenten met een groene of paarse buitenkant heeft. Suikerriet produceert sucrose, dat kan worden geëxtraheerd of eenvoudig worden verwijderd door de stengel te pletten en heeft een verwachte suikerzoete smaak. Als een van de meest waardevolle grasgewassen produceert het suikerriet 70% van de suikervoorziening in de wereld.

Herkomst
Van oorsprong uit India, groeit suikerriet nu ook in Zuidoost-Azië, Hawaii, Noord-Amerika en Zuid-Amerika.

Verkrijgbaarheid
Suikerriet kan het hele jaar door worden geoogst met het hoogseizoen in de winter.

Gebruik
Voor het gebruik van suikerriet moet de stengel van de schil worden ontdaan. Het schillen kan met een scherp groot mes van boven naar beneden. Het binnenste van de stengel kan weer in dunne reepjes of stukken worden  gesneden. Het sap bevat sucrose en maakt het zoet. Suikerriet wordt in de industrie verwerkt tot siroop, rum en melasse.

Swizzle-sticks zijn natuurlijke rietsuikerstengels die zijn geschild
en als dunne stokjes gesneden. De sticks zijn ideaal voor als
zoete roerstokjes in thee, sapjes, koude en warme drankjes of
als tropische garnering op borden. Ze kunnen worden gekauwd
om van het natuurlijk zoete sap te genieten en vervolgens worden weggegooid. De vezelachtige substantie wat achterblijft in je
mond is niet eetbaar. Kinderen in tropische landen kauwen graag op de stengels als op natuurlijk snoepgoed.

Gezondheid
In Thailand wordt suikerriet aan visstoofschotels toegevoegd en Thais houden ervan om het energierijke  sap te drinken dat wordt gewonnen door te pletten en persen. Er wordt gezegd dat het astma symptomen kalmeert en wordt vaak gegeven als een slijmoplossend middel. Het wordt toegepast op steenpuisten en wonden in Azië, plus gebruikt als een diureticum samen met de wortels. In Brazilië wordt het residu van suikerriet omgezet in brandstof, voornamelijk voor het aandrijven van suikerfabrieken, verder wordt suikerriet gebruikt voor coatings voor papier, ethanol en waspoeder.

Bewaren
Suikerriet kan meteen na het oogsten gegeten worden. De stengels kunnen ongeveer 1-2 weken op kamertemperatuur bewaard worden. Gekoeld wat langer, het binnenste moet nog sappig zijn. Ze drogen uit als ze te lang bewaard worden.

 

 

 

 

 

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden
© 2012 - 2020 www.Vers-Bestellen.nl | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel