Collo

Gember | Fingerroot | Chinese Gember | Krachai root | temu kunci | Kaempfer | Biesenbergia rotunde | jonge gember / 3 kilo

Vorige Artikel 23 van 77 Volgende
€ 89,00 (inclusief btw)


Chinese gember is een kruidachtige vaste plant van 15-40 centimeter lang. Het heeft brede lichtgroene bladeren die zijn ingekapseld in onderscheidende rode omhulsels en dieprode orchidee-achtige bloemen. Ondergrondse, tropische gember produceert een centrale wortelstok met vingervormige knollen die zich als een hand uitstrekken. Ze zijn 5-10 centimeter lang en hebben een matig zachte, waterige textuur. De smaak is vergelijkbaar met gewone gember maar zoeter, knapperige van structuur en veel minder scherp.

Beschikbaarheid
In het wild is Chinese gember verkrijgbaar in de herfst.

Informatie
Chinese gember groeit in de moessonklimaten van de Stille Zuidzee, waar het veel voorkomt in de kruidengeneeskunde en de keukens van de regio. Daar is het ook bekend als Thaise gember, Tropische gember, Chinese keys, Fingerroot, Krachai, Resurrection Lily en Tropical Crocus. Chinese gember is botanisch geclassificeerd als Boesenbergia rotunda en behoort tot dezelfde familie als gewone gember en kurkuma. De eetbare wortelstok is zoet en mild en kan geel, zwart of rood zijn, afhankelijk van de variëteit. In het westen wordt Chinese gember vaak als sierplant in kassen geteeld.

Voedingswaarde
Chinese gember is een natuurlijke eetlustopwekker en heeft schimmelwerende en antiparasitaire eigenschappen. Het kan worden gebruikt voor de behandeling van reuma, spierpijn, koorts, jicht, maagdarmstoornissen, winderigheid, buikpijn, dyspepsie en maagzweer.

toepassingen
Om verse Chinese gember te gebruiken, schil je de buitenste schil en rasp, snij of snijd de wortel dun. Het kan rauw worden gebruikt, maar wordt meestal in het zuur gezet of ingevroren. De scherpe maar zoete smaak is uitstekend voor het op smaak brengen van Thaise soepen en is een ingrediënt in Cambodjaanse currypasta's en in de traditionele Fish Amok. Chinese gember combineert goed met knoflook, lente-uitjes, sojasaus, sesam, koriander, munt, honing, wortel, paprika, kokosnoot, limoen, mango, chocolade, room, kurkuma, citroengras, kip, schaaldieren, curry en de meeste Aziatische keukens.

culturele informatie
In Indonesië wordt Chinese gember gebruikt om "jamu" te bereiden, een traditioneel tonicum dat aan vrouwen wordt gegeven na de bevalling. In de Thaise volksgeneeskunde wordt het gebruikt als afrodisiacum.

Geschiedenis
Chinese gember komt oorspronkelijk uit Zuid-China en West-Maleisië. Het groeit gedurende vijf maanden tijdens het moessonseizoen en heeft vervolgens een natuurlijke rustperiode tijdens het droge seizoen. Chinese gember geeft de voorkeur aan goed doorlatende grond en halfschaduw tot schaduw.

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden
© 2012 - 2022 www.Vers-Bestellen.nl | sitemap | rss