GROEN KLASSE AA / GROENE ASPERGES / Mexico/ bosje 450 GRAM

Artikel 1 van 4 Volgende
€ 9,95 (inclusief btw)

De `Asparagus officinalis`, oftewel de asperge, behoort tot de familie van de lelieachtigen en is in vele opzichten bijzonder, alleen al vanwege haar groeiwijze, vorm en kleur.
De asperge is een meerjarig gewas en een aspergeperceel gaat meestal zo`n 10 jaar mee. De asperge overwintert als een ondergrondse wortelstok waarvan de bovenkant zich op een diepte van circa 25 cm onder het maaiveld bevindt. Tijdens de rustperiode in de winter kan de plant vele ontberingen doorstaan, zoals lage temperaturen, rege en sneeuw. Aan de bovenkant van de woirtelstok zitten meerdere knoppen die in het voorjaar gaan uitlopen. Zolang ze onder de grond zitten (in het aspergebed) zijn ze roomwit van kleur. Bovengronds verkleuren de stengels in enkele uren van blauw naar groen..

Hoeveel per persoon?
Reken, indien de asperges als hoofdgerecht worden geserveerd, voor groene asperges op 350 g en voor witte op 500 g per persoon. Voor een voorgerecht is respectievelijk 125 en 250 g ruim voldoende.

Bereidingswijze asperges
Hoofdgerecht voor 4 personen
- 2 kg witte asperges
- 20 g zout

Voorbereiding
Zet de asperges direct in koud water en ververs dit regelmatig. De stengels zuigen zich vol met water waardoor ze mals en sappig worden en zich makkelijk laten schillen. Spoel de asperges af onder de kraan en schil ze zorgvuldig met een dunschiller of een speciaal aspergeschilmesje. Begin 2 cm onder het kopje van de asperge; de asperge twee keer rond schillen zodat er geen vezelachtige stukjes achterblijven. De onderste anderhalve centimeter afsnijden.

Bereiden
Leg de asperges in ruim kokend water en voeg het zout toe. Breng het water aan de kook, draai het vuur laag en houd het water tegen de kook aan. Voor de korte bereiding de asperges ongeveer 15 minuten (afhankelijk van de dikte) koken tot ze gaar zijn.
Volgens de traditionele bereiding de pan na 4 tot 8 minuten koken van het vuur halen en de asperges in het hete water 15 tot 20 minuten laten nagaren. De bereidingstijd voor groene asperges is korter. Groene asperges ongeveer 3 minuten koken.

Aankoop tips
Waar moet u als consument op letten als u lekkere verse asperges wilt kopen?

  1. De dikte. Vingerdik (kwaliteits aanduiding: `dubbel AA`) is een mooie maat. Pinkdik (kwaliteits aanduiding: `enkel A`) is (meestal) te dun.
  2. De kleur. Wit of crèmekleurig is het beste. Een beetje violet erin mag ook nog. Maar ziet u een ietwat groenige of bruine tint, dan is de asperge stellig minder vers.
  3. Een helder piepend geluid. Wrijf twee asperges langs elkaar en u hoort wat wij bedoelen.
  4. De datum. Is de asperge verpakt, dan treft u altijd een t.h.t code aan Let hier op!
  5. Het onderste stukje. Dit `kontje` mag best een klein beetje ingedroogd zijn. De asperge is immers op die plak gestoken. Bovendien snijdt u het er bij het klaarmaken toch af.
  6. Kies voor `een produkt uit Holland`. Ver transport doet snel afbreuk aan de kwaliteit.
  7. Voedselveiligheid. Ook hiervoor staat `geteeld in Holland` garant.

Asperge weetjes:

Hoe te eten?
Prik met de linkerhand met de vork een aantal centimeters vanaf de onderkant van de asperge, en met de rechterhand ondersteun je met het mes het kopje van de asperge. Til het geheel op (met het kopje richting mond) en breng voorzichtig het kopje in de mond. Slurp dan al zuigend (tussentijds kauwend) het geheel naar binnen.

Er zit soms een luchtje aan
Asperges kunnen een speciaal luchtje nalaten bij het plassen. Dit gebeurt bij ongeveer de helft van de asperge-eters. Deze typische geur komt door de aanwezigheid van zwavelhoudende sporen in de aspergeplant. Onze lever zet deze stofjes om in zogeheten methylmercaptanen, vluchtige zwavelverbindingen die via de urine ons lichaam verlaten. En dat ruiken we dan op het toilet.


bron: Folder asperges van: Stichting Afzetbevordering Asperges i.s.m. Veiling ZON, The Greenery, Asparagus Centre.

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden
© 2012 - 2021 www.Vers-Bestellen.nl | sitemap | rss

U kunt wel bestellen maar de orders worden verwerkt vanaf dinsdag 17 augustus