nieuw van het seizoen

Bonen Borlotti Vers | fagioli Borlotti fresco / Verse Borlotti / Verse borlottibonen / Italie / 500gram (ongedopt) / Vanaf 17 juni

Vorige Artikel 14 van 53 Volgende
€ 7,95 (inclusief 9% btw)
Het artikel is uitverkocht maar kan wel besteld worden.

De levertijd bedraagt 2 tot 10 dagen. De verwachte bezorgdatum ontvangt u na het bestellen of stuur een berichtje naar info@degezondeapotheker.nl.

De borlottiboon is een Italiaanse oude variëteit van Phaseolus vulgaris, en kan ook Borlotto Lingua di Fuoco en in het Engels Tongue of Fire worden genoemd. Zoals veel bonen, kan het jong worden geplukt na ongeveer zesenvijftig dagen na het planten en kan het worden gebruikt als een groene sperzieboon maar meestal laten ze ze volledig rijpen voor zijn bonen/zaden na ongeveer vijfenzeventig dagen. Meer bekendheid hebben de borlottibonen als gedroogde peulvruchten of bonen in blik.

Seizoen
Verse Borlottibonen zijn verkrijgbaar van half mei tot in de vroege herfst (Italië, vroege en late variëteiten).

Voedingswaarde
Borloitti’s zijn rijk aan eiwitten en koolhydraten, waardoor ze een uitstekende vervanging zijn voor vlees in soepen, stoofschotels en hoofdgerechten. Bovendien bevatten de borlottibonen ook nog wat koper, vezels, zink, niacine, ijzer en calcium.

Toepassingen
Jonge nog groenen borlottipeulen kunnen worden bereid wanneer hij nog onvolgroeid en lijkt op een groene sperzieboon. Eenmaal volwassen worden de peulen gestreept en kleuren naar rood met lichtgroen.  De grote rijpe bonen/zaden binnenin worden  uit hun peulen gepeld en als peulvrucht gebruikt. Vers gedopte Borlottibonen kunnen worden gekookt of gestoofd. De gaartijd is ongeveer 30 minuten. Het is bekend dat de bonen gemakkelijk de smaken opnemen van waarin ze ook gekookt hebben, waardoor ze een uitstekende aanvulling zijn op stoofschotels, soepen en cassoulets. Gekookte gare bonen kunnen worden toegevoegd aan boon-, graan- en pastasalades of ze kunnen worden gepureerd met kruiden en olijfolie om als een soort hummus op brood of om te dippen. Borlottibonen staan ook bekend als een uitstekende boon voor gebruik in de klassieke bereiding van bonen. Hun smaak en textuur passen goed bij tomaten, sjalot, knoflook, maïs, groenten zoals boerenkool, spinazie en snijbiet, verse kruiden zoals basilicum, peterselie en salie, venkel, prei, courgette, tonijn, varkensvlees, parmezaanse kaas en pecorino, olijfolie , azijn en citroensap.

Bewaren
Verse borlottibonen kun je gekoeld bewaren en binnen vier tot vijf dagen gebruiken.

Info
De borlotti is een favoriete boon in Italië, waar ze traditioneel worden gebruikt in soepen, stoofschotels en pasta’s . Bonen vormen een belangrijk ingrediënt in de klassieke Italiaanse boon- en pastasoepen, minestrone en pasta e fagioli. In Noord-Italië is Borlotti de boon bij uitstek voor beide soepen, maar in Toscane geven Italianen de voorkeur aan een andere witte boon die bekend staat als de cannellini-boon.

Geschiedenis
Borlottibonen komen oorspronkelijk uit Tierra del Fuego, het puntje van Zuid-Amerika. Van daaruit verspreidden ze zich naar Spanje en vervolgens naar Italië, waar ze al snel een regionale favoriet werden. Borlottibonen gedijen in warme, volle tot semi-zonnige klimaten. Ze kunnen droogtetolerant zijn, maar zullen meer vruchtbaar zijn als ze worden voorzien van voldoende water nadat de planten zijn gebloeid.

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden
© 2012 - 2021 www.Vers-Bestellen.nl | sitemap | rss