Cicoria Lunga | Bittere groente uit Italie | Italie | 500gram

Vorige Artikel 26 van 64 Volgende
€ 3,95 (inclusief 9% btw)

Cicoria is een groene bladgroente die het hele jaar door spontaan op de velden groeit. Het is een kruidachtige plant die behoort tot de familie Asteraceae (Paardebloem), tot het geslacht Cichorium intybus. Er zijn verschillende soorten cichorei die qua uiterlijk en eigenschappen verschillen. Hun gemeenschappelijke kenmerk is de onmiskenbare bittere smaak die, afhankelijk van de variëteit, meer of minder is. Wilde cichorei was een plant die al sinds de oudheid bekend is en die zowel als voedsel als voor therapeutische doeleinden werd gekweekt en gebruikt vanwege de zuiverende en gunstige effecten op de lever.

Zelfs vandaag de dag wordt wilde cichorei geoogst in onbebouwde gronden nabij de oevers van gecultiveerd land en wordt het op grote schaal geconsumeerd in traditionele gerechten van Midden- en Zuid-Italië. Een van de bekendste variëteiten op Italiaanse tafels is het gerecht catalonia, ook wel bekend als "cichorei-asperges", gekenmerkt door een geribbelde kop van variabele hoogte en de groene bladeren die glad, breed of gekarteld kunnen zijn. Er zijn catalogna's die gekookt of rauw gegeten kunnen worden. Cicoria is een veelzijdig groentel om rustieke voorgerechten, soepen, quiches of lekkere bijgerechten bij vlees- of visgerechten mee te bereiden. Het gaat goed samen met eieren, bij voorkeur zoete groenten zoals wortelen, aardappelen en tomaten, peulvruchten, vooral met tuinbonen of bonen, en is perfect met pecorino!

Niet iedereen weet dat de wortel van sommige cichorei-variëteiten ooit werd geroosterd en werd gebruikt om een ​​donkere en bittere drank van te maken die aanvankelijk een therapeutisch doel had en later, in tijden van oorlog, werd gedronken in plaats van koffie toen de laatste bijna niet meer verkrijgbaar was.

Er zijn verschillende soorten Catalaans cichorei of asperge cichorei op de markt die zich voornamelijk onderscheiden door de vorm van de bladeren en de structuur van de krop. Een van de meest voorkomende en wijdverspreide variëteiten die "gekookt" worden gegeten, zijn: die met gladde en smalle bladeren, "pugliese" of "brindisina" genoemd; die met gekartelde bladeren die de naam "abruzzese" en "de reus van Chioggia" dragen, met grote bladeren en compacte kop, die ook rauw gegeten kunnen worden. De compacte catalonia, met knapperige witte scheuten die rauw gegeten moeten worden (lijkt op een asperge), wordt in de winter geoogst en wordt di "Galatina" of puntarelle genoemd. Hun namen zijn te danken aan de gebieden waarin ze groeien en aan de typische dialecten van elk gebied. Catalaanse cichorei, lange cichorei en wilde cichorei worden geoogst in de maanden variërend van herfst tot winter, maar ze zijn het hele jaar door gemakkelijk te vinden op marktkramen.

Te bitter? Gebruik dan deze tips:

1)Kook de cicoria met citroen of azijn. Als je de bittere smaak niet lekker vindt, voeg dan een paar schijfjes citroen of een druppel azijn toe aan het kookwater van de cicoria. Na het koken de groente uitlekken en eventueel afspoelen met vers water, uitlekken, persen en verder bereiden met extra vierge olijfolie, zout en citroen of terug in een pan doen.

2) Combineer de cicoria met andere ingrediënten. Als je het gekookte cicoria combineert met cannellinibonen en het in een pan met een snufje chili sauteert, verliest het zijn bittere nasmaak. Als alternatief kunt u het in een pan bakken met knoflook, chili en geblancheerde aardappelen in reepjes gesneden. Tomaat maakt het ook behoorlijk zoet: doe het gekookte groente in een pan met een scheutje olie en de fijngesneden ui, voeg de tomatenpuree toe en bak het een paar minuten.

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden
© 2012 - 2021 www.Vers-Bestellen.nl | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel