GROENEKOOL | TEELT REGULIER - BELGIE | 1 STUKS (ca 1600gram)

Vorige Artikel 11 van 18 Volgende
€ 3,25 (inclusief 9% btw)
Aantal

De savooiekool is een van de oudste koolrassen ter wereld. De witte (of gele) houdt `s winters onze vitaminenen mineralenbehoefte op peil. De groene (net zo gezond) vergroot onze nazomerse vers-keus met een tiental recepten. Want deze sappige kool is er niet alleen omtestoven. Heerlijk is koolsla met verse kruiden. Vroeger was het voedsel voor de armen. Nu is hij rijk aan culinaire variaties. En nog steeds voordelig.

KOPEN, BEWAREN, SCHOONMAKEN 
Groene savooiekool herkent u aan het sterk gebobbelde blad. De donkergroene bladeren vormen een ronde krop waarvan de buitenste bladeren uitstaan. Deze kool is van september tot aan februari volop verkrijgbaar. Let bij het kopen op stevige bladeren en een glanzende groene kleur. Gele buitenbladeren duiden op ouderdom. Zitten er veel gaten in de buitenste bladeren dan weet u dat slakken en rupsen hun werk hebben gedaan. Groene savooiekool is een stevige kool, die goed tegen vorst kan, maar die niet (zoals de vaste kolen) bewaard kan worden. Een hele onverpakte kool blijft op een frisse, koele plaats een kleine week goed. Een voorverpakte gesneden kool slechts 1-2 dagen in de koelkast. Verwijder voor het schoonmaken de harde buitenste bladeren en een deel van de stronk. Was de kool zoravuldia en schaaf of snijd de kool langs de zijkant in repen. Hoe fijner gesneden, hoe korter de kooktijd kan zijn.

HOEVEEL PER PERSOON 
Reken op 250 gram per persoon als u kool gekookt of gestooft geeft. Voor een salade is 75-100 gram per persoon voldoende.

INVRIEZEN 
Groene savooiekool kunt u het beste in de maanden november tot enmet januari invriezen. De blancheertijd* is 2 minuten.

BASISRECEPT 
Maak 1 kg kool schoon, snijd of schaaf deze fijn en kook de kool met weinig water met zout gaar in 7-10 minuten. Kook de kool beslist niet langer omdat anders zwavelverbindingen in de kool ontstaan; deze veroorzaken de nare "koollucht" en maken de groente zwaar verteerbaar. Giet eventueel overtollig kookvocht af en schud eenklontje boter en wat nootmuskaat door de groente. Of voeg1 dl melk met iets zout toe en bind het vocht met aangelengde maizena. Maak de kool op smaak af met peper en nootmuskaat.

VARIATIES IN HET GROEN 
Gestoofde groene savooiekool Blancheer 1-2 gehalveerde kolen (samen1 kg) gedurende 2 minuten, laat ze uitlekken en stoof ze in een minuut of 20 gaar in een gesloten pan met bruin van jus of smakelijke bouillon.

Gegratineerde savooiekool 
Kook de kool krap aan gaar. Fruit een gesnipperde ui met kerriepoeder en schep dit door de uitgelekte kool. Doe het mengsel over in een beboterde vuurvaste schotel en bedek het geheel met 100 gram geraspte kaas. Plaats de schotel onder de hete grill of in een hete oven (225°C of gasovenstand 5-6) tot de kaas goudgeel van kleur is.

Exotische kool 
Kook de kool gaar, giet het overtollige kookvocht af en voeg 2 eetl gesneden gember, 1 eetl gembervocht en1 eetl ketjap toe.

LEKKERE KOMBINATIES 
Groene savooiekool smaakt uitstekend bij gegrild of geroosterd vlees. Een pittige saus geeft de kool iets aparts mee. In de soep doet hij het goed evenals rauw in een salade. Varieer met deze kool in een stoofpot, ovenschotel of vul hem eens met bijvoorbeeld gehakt. Kombinaties genoeg met deze goedkope kool.

MAALTIJDSOEP 
3/4 kg groene savooiekool, 100 g mager rookspek in dobbelsteentjes,1 eetl boter of margarine, 2 uien, teentje knoflook, 250 g (vlees)tomaten of 1 blik gepelde tomaten, 4 I bouillon, peper, zout, 1 rookworst

Maak de kool schoon en snijd hem in dunne reep jes. Kook de kool 5 minuten voor in een bodempje water met wat zout. Verhit de boter en bak de spekblokjes goud bruin, voeg de gesnipperde uien en het uitgeperste teentje knoflook toe en fruit deze goud Ontvel de tomaten en snijd ze in parten. Voeg ze tezamen met de bouillon aan het spek-uimengsel toe. Laat de soep een minuut of vijf doorkoken. Voeg de rookworst toe. Verwarm deze15 minuten in de soep en voeg op het laatst de kool met het kookvocht toe. Maak de soep op smaak af met peper en zout en serveer hem gloeiend heet met volkorenof bruin stokbrood met (verse tuinkruiden) boter.

GROENE KOOLROLLETJES MET HAM EN KAAS 
8 mooie groene koolbladeren, 0,4 I bouillon (tablet), 8 plakken gekookte ham, 8 plakken belegen kaas,25 g boter,1 gesnipperde ui, 1 blikje tomatenpuree (70 gram), 1 eetl aangelengde maizena, scheutje room, fijngeknipte peterselie

Maak de kool schoon en kook ze 5 minuten in de bouillon tot de bladeren zacht zijn. Laat ze uitlekken en bewaar het vocht. Leg 2 bladeren op elkaar zodat straks 4 pakketjes worden verkregen. , Leg op ieder dubbel ç blad een plak ham en een plak kaas. Rol de bladeren op enlegze een beboterde oven al. Schenk1 dl van de "de schaal. Verhit de e ui goudbruin en voeg de enpuree en de overige bouillon al roerende toe. Bind de saus met de maizena en voeg een scheutje room toe. Schenk de saus over de koolrolletjes. Plaats de schotel in het midden van een voorverwarmde oven van175 C of gasovenstand 3-4 gedurende ca. 30 minuten. Bestrooi voor het opdienen met de peterselie. Heerlijk met aardappelpuree.

bron: Hollandse AGF Handel

Aanbieding

© 2012 - 2020 www.Vers-Bestellen.nl | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel
Voor een correcte werking maakt deze website gebruik van cookies. Meer informatie Accepteren
Wat is een cookie? Een cookie is een klein tekstbestand dat bij je bezoek aan een website naar je computer wordt gestuurd. Zowel deze website als andere partijen kunnen cookies plaatsen. Waar worden cookies voor gebruikt? Deze website gebruikt cookies om het gebruiksgemak en de prestaties van de website te verbeteren. Met behulp van cookies zorgen we er onder andere voor dat je bij een bezoek aan onze site niet steeds dezelfde informatie ontvangt of moet invoeren. Cookies maken het surfen op de site dus een stuk prettiger. Er bestaan verschillende typen cookies. Deze website maakt gebruik van permanente cookies en sessie cookies. Permanente cookies: Hiermee kan de website speciaal op jouw voorkeuren worden ingesteld. Bijvoorbeeld om jouw toestemming tot het plaatsen van cookies te onthouden. Hierdoor hoef je niet steeds jouw voorkeuren te herhalen waardoor je tijd bespaart en gemakkelijker door de webwinkel navigeert. Permanente cookies kun je verwijderen via de instellingen van je browser. Sessie cookies: Met behulp van een sessie cookie kunnen we zien welke onderdelen van de website je met dit bezoek hebt bekeken. Wij kunnen de webwinkel daardoor zoveel mogelijk aanpassen op het surfgedrag van onze bezoekers. Deze cookies worden automatisch verwijderd zodra je jouw browser afsluit. Met welk specifiek doel plaatst deze website cookies? Deze website plaatst cookies om de volgende redenen: Winkelwagen (functionele cookie): Onthouden welke producten in je winkelmandje liggen. Zonder deze cookie kun je geen producten bestellen of in je winkelmandje plaatsen. Cookiekeuze (functionele cookie): Onthouden of je ons toestemming hebt gegeven tot het plaatsen van cookies. Google Analytics (tracking cookie): Meten hoe je de website gebruikt en hoe je ons hebt gevonden en hier met rapportages inzicht in proberen te verkrijgen. Facebook (Social Media cookie): Met deze cookie is het mogelijk om onze Facebook pagina te 'liken'. Deze button werkt door middel van code die van Facebook zelf afkomstig is. Twitter (Social Media cookie): Met deze cookie is het mogelijk om onze Twitter pagina te volgen. Deze button werkt door middel van code die van Twitter zelf afkomstig is. AddThis (Social Media cookie): Met deze cookie is het mogelijk om onze content te delen via Facebook, Twitter, Hyves en diverse andere social media websites. Hoe kan ik cookies beheren of verwijderen? Meestal kunnen cookies worden beheerd, bewerkt en verwijderd via je browser. Meer informatie over het in- en uitschakelen en het verwijderen van cookies kan je vinden in de instructies en/of met behulp van de Help-functie van jouw browser.