Physalis | Kaapse goudbes | Goldenberry | Poha | Incabes / Colombia / doos 12x 100gram (1,2 kg)

Vorige Artikel 55 van 72 Volgende
€ 31,00 (inclusief btw)

De Kaapse kruisbes groeit op een rechtopstaande, ietwat wijnstokplant van ongeveer een meter lang. Het heeft paarsachtige spreidende takken en licht fluweelachtige bladeren, vergelijkbaar met die op een tomatillo. De Kaapse kruisbes is verpakt in een dunne, strokleurige, perkamentachtige omhulsel. Binnenin hebben de bessen een oranjegele kleur en een zachte, bijna wasachtige glans. Hun binnenste sappige pulp bevat tal van zeer kleine geelachtige zaden die volledig eetbaar zijn en een knapperige textuur bieden. De smaak van de Kaapse kruisbessen is kruidig en doet denken aan een cherrytomaat gekruist met ananas, mango en Meyer-citroen.

Beschikbaarheid
Kaapse kruisbessen zijn het hele jaar door beschikbaar, met hoogseizoen in de late zomer en herfst.

Herkomst
De Kaapse kruisbes wordt ook vaak aangeduid als Chinese Lantern, Goldenberry, Husk Cherry, Peruvian Ground Cherry, Poha en Poha Berry. Botanisch geclassificeerd als Physalis peruviana, staat het niet in verband met de gewone kruisbes die in hetzelfde geslacht is als de bes. Het is eerder een familielid van de tomaat in de familie Solanaceae of Nightshade. Kaapse kruisbessen, beschouwd als een nichegewas, zijn veel minder populair in Amerika dan in andere landen. Kaapse kruisbessen werden zo ergens in de vroege 19e eeuw genoemd, toen ze daar volop werden verbouwd in Kaap de Goede Hoop.

Voedingswaarde
Kaapse kruisbessen bevatten veel vitamine A en C, thiamine, riboflavine en niacine. De rijpe vruchten hebben ook een concentratie van bètacaroteen, calcium, ijzer, fosfor, kalium, bioflavonoïden, eiwitten en vezels.

Toepassingen
Ze zijn geschikt voor zowel zoete als hartige toepassingen. Gooi de oneetbare buitenschil weg, of schil hem gedeeltelijk, laat hem intact met de bes voor een decoratieve garnering. De vruchten worden een aantrekkelijk snoepje wanneer ze worden ondergedompeld in chocolade of andere glazuren of geprikt en gerold in suiker. Gebruik ze op dezelfde manier als een tomatillo in een frisse groene salsa. Snijd ze in tweeën zoals een cherrytomaat en combineer ze met burrata-kaas, basilicum en een scheutje balsamicoazijn. Ze kunnen worden gebakken in een taart, taart of cake. Het hoge pectinegehalte maakt van de Kaapse kruisbes een goed conserverings- en jamproduct dat kan worden gebruikt als desserttopping. Het fruit droogt ook tot smakelijke "rozijnen".

Geschiedenis
Hoewel de naam doet denken aan Zuid-Afrika, komt de Kaapse kruisbes oorspronkelijk uit Brazilië. In 1774 vond het zijn weg naar Engeland en later gecultiveerd door vroege Engelse kolonisten aan de Kaap de Goede Hoop. Kort na introductie op de Kaap werd de plant naar Australië gebracht, waar hij zich snel in het wild verspreidde.

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden
© 2012 - 2021 www.Vers-Bestellen.nl | sitemap | rss