collo
TROSTOMATEN GROEN ONRIJP | GROENE ONRIJPE TROS TOMATEN | CHUTNEY TOMATEN | Nederland | Doos 5 kilo
Groene onrijpe tomaten worden rauw en gekookt gebruikt. Ze worden gesneden en gepanneerd in maïsmeel en gebakken. Ze worden verwerkt tot sausen, chutneys of ketchup of gebakken. Voeg gesneden groene tomaten toe aan sandwiches of snijd het in stukjes en gebruik deze in rijst- of risotto-recepten of voor beignets of brood. Ze kunnen worden gebruikt als vervanging voor zure groene appels in recepten en hebben net genoeg zoetheid om een verrassend en smakelijk ingrediënt te zijn in een traditioneel dessert op basis van appel.
Groene onrijpe tomaten hebben een lichte tot donkere limoengroene schil en zijn stevig. Groene tomaten hebben een fris en licht sappige textuur. Ze hebben een scherpe, samentrekkende smaak met een lichte zoetheid.
Beschikbaarheid
Groene tomaten zijn het hele jaar door beschikbaar
Groene tomaten werden beroemd in de culinaire scene na in de film uit de vroege jaren 1990, Fried Green Tomatoes, gebaseerd op het boek van Fannie Flagg. Groene tomaten zijn over het algemeen afkomstig van forse tomatensoorten omdat ze gemakkelijker te gebruiken zijn dan kleinere cultivars.
Voedingswaarde
Groene tomaten bevatten antioxidanten, vitamine A, C en K, evenals ijzer, fosfor en andere mineralen. Groene tomaten bevatten ook alle essentiële B-complexvitaminen.
Geschiedenis
Ondanks zijn reputatie als product van de Zuid-Amerikaanse keuken, lijkt het gebruik van de groene tomaat in de keuken zijn oorsprong te hebben in het Midwesten van de Verenigde Staten. Het eerste gepubliceerde recept voor gefrituurde groene tomaten werd in 1877 gedrukt in Chicago's "The Daily Inter Ocean". Rond dezelfde tijd begonnen andere publicaties de groene tomaat te promoten, waardoor tuinders gebruik konden maken van wat voorheen als afval werd beschouwd. Groene tomaten bleven populair gedurende de eerste helft van de 20e eeuw, waarna het gebruik ervan begon te dalen. Hun populariteit steeg opnieuw na de release van de film ‘Fried Green Tomatoes’ in 1991.
Herkomst
Tomaten zijn, net als de aardappel, afkomstig uit het Andes gebied. Ze werden voor het eerst gecultiveerd rond 700 v.C. in Zuid- en Midden-Amerika door de Maya's en Inca's. Na hun aankomst in de 15e eeuw brachten Spaanse conquistadores tomatenzaden terug naar Europa, waar de Fransen het 'de appel van de liefde' noemden en Duitsers het 'de appel van het paradijs' noemden. Ondanks het gebruik en de bewondering ervan in Europa, begon de tomaat pas halverwege 19e eeuw in de keuken te verschijnen. Tegenwoordig zijn tomaten 's werelds meest geconsumeerde fruit vóór bananen en watermeloenen.