Cacaovruchten / verse cacaopeulen / cacao vers / Cabossen / Variëteit: Trinitario - Ecuador / 1 stuks (ca 600-800gram)

Artikel 4 van 40
€ 24,75 (inclusief btw)

Beschrijving

Cacaopeulen zijn de vruchten die gebruikt worden om chocolade en cacao te maken. De cacaobonen/-zaden zijn te vinden in deze peulen die direct uit de stam van de cacaoboom groeien. De vrucht of peul is langwerpig, tussen de 4 en 12 centimeter lang, in kleur variërend van geel tot oranje tot paars. Een cacaopeul bevat 20-40 zaden die ingebed liggen in sappig, zoetzure roomwitte pulp. Er zijn 7-14 cacaopeulen nodig om een 500gram cacaobonen te produceren. De smaak van de bonen hangt af van de variëteit en van de groeiomstandigheden zoals bodemtemperatuur, zonneschijn en regenval.

Seizoen / Beschikbaarheid
De cacaobomen dragen het hele jaar door bladeren en vruchten, maar de belangrijkste oogst begint meestal aan het einde van het regenseizoen en kan drie maanden duren. De cacaobomen groeien in landen rond de evenaar.

Voedingswaarde
Cacao bevat theobromine, cafeïne, tannines, polyfenolen, stikstof, vezels en 40-50% vetstoffen. Theobromine is een alkaloïde vergelijkbaar met cafeïne, maar minder krachtig in het effect op het zenuwstelsel. Rauwe Cacao wordt verondersteld een van de grootste bronnen van antioxidanten en magnesium van alle voedingsmiddelen te zijn.

Toepassingen
 Wanneer de cacao-peulen rijp zijn, worden ze opengesneden en laten ze de cacaobonen gisten om gemakkelijker het witte vruchtvlees te verwijderen. Ze zijn klaar voor de handel als ze gedroogd zijn in de zon. Cacao is het product van cacaobonen die worden gedroogd, geroosterd en vermalen tot een poeder. Cacao wordt gebruikt in een groot aantal culinaire toepassingen zoals bakken, chocoladerepen, drankjes en andere bekende gerechten. Het heeft ook verzachtende eigenschappen en wordt gebruikt als een ingrediënt in cosmetica. Cacaopeulen en zaden moeten op een koele, droge plaats worden bewaard.

Gebruik
Snijd of kap de peul in de lengte doormidden. Verwijder het witte vruchtvlees van de cacaobonen met een mes of je nagels - door het vruchtvlees met de pitten te laten weken gedurende 30 minuten in heet water wordt het pellen makkelijker. Eet het rauw op om de smaak van de rauwe chocolade te ervaren of meng ze gemalen in een smoothy of thee.

Etnische / culturele info

 Het gebruik van cacao dateert uit 1500 v.Chr. Door de Maya's, die goddelijke oorsprong aan de boom toeschreven, gebracht door Quetzacoatl. Ook door aanbidding door de Azteken speelde Cacao een zeer belangrijke rol in de Midden- en Zuid-Amerikaanse cultuur, geneeskunde en keuken. Azteken produceerden een drank genaamd xoxoatl. De bonen werden gebruikt als valuta. Typische bereiding betrof het fermenteren, roosteren en malen van de bonen tot een pasta, die vervolgens werd gemengd met water en vaak werd toegevoegd aan maïs, chili pepers en andere specerijen.

Cacao werd Theobroma genoemd door Linnaeus, wat 'voedsel van de goden' betekent. Inheems in de laaglanden van Zuid-Amerika, trok het van daar verder naar Midden-Amerika. De bonen werden in de 16e eeuw door de Spanjaarden ontdekt en de eerste chocoladereep werd in 1819 in Zwitserland gemaakt. De Portugezen introduceerden de bomen in Afrika aan het begin van de 17e eeuw en tegenwoordig zijn er naar schatting 1,5 miljoen cacaoplantages in West-Afrika. Cacaobomen zijn tegenwoordig in veel landen te vinden, maar vooraanstaande leveranciers zijn Ivoorkust, Ghana, Indonesië, Nigeria, Brazilië, Kameroen, Ecuador, Dominicaanse Republiek en Papoea-Nieuw-Guinea.

Zelf een cacaoboom kweken...?

Ja dat kan! Zie het youtube filmpje hierboven of bekijk deze website met instructies en tips:
https://www.wikihow.com/Grow-Chocolate-Indoors

Succes!

 

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden
© 2012 - 2024 www.Vers-Bestellen.nl | sitemap | rss