GRANAATAPPEL | MIDDELGROOT | 1 STUKS

Artikel 1 van 2
€ 5,95 (inclusief btw)
Overzicht

De granaatappel is een vrucht die groeit aan een tot zes meter hoge struik uit de kattenstaartfamilie. Ze zijn oorspronkelijk afkomstig uit Perzië, maar worden al eeuwenlang gekweekt rond de Middellandse Zee, het Midden-Oosten en Amerika. De vrucht dankt zijn naam naar alle waarschijnlijkheid aan het Latijnse woord Granum, dat korrel betekent.

De appelvormige vrucht heeft de grootte van een grapefruit, een leerachtige, stevige schil en een grote kroon. Binnenin zit een groot aantal eetbare zaden die elk omhuld zijn met een doorschijnend zakje van dieproze vruchtvlees. Deze worden weer bijeengehouden door bittere, oneetbare vliezen. Het bereiden van een granaatappel kost even tijd, maar de fijne, sappige structuur en de friszure smaak van de zaden maken de vrucht zeker de moeite waard! Bovendien bevat de granaatappel veel antioxidanten, foliumzuur en kalium en dat is weer goed voor de gezondheid!

Geschiedenis
In de mythologie en de overlevering van het Midden-oosten speelt hij een belangrijke rol, samen met de druif en de vijg. alle drie vruchten staan daarin vaak symbool voor rijkdom, overvloed en voorspoed. In de beeldende taal van het Hooglied van Salomo wordt de ronde vorm van de granaatappel vergeleken met de schoonheid van de vrouw. Het rode sap is de nectar van de geliefden en de geur van de bloemen symbool voor de ontwakende lente. Deze vrucht wordt in het Oude Testamant beschreven als één van de zeven plantensoorten, die in Kanaan gevonden en gezegend werden. Druiven en granaatappels golden als teken voor rijkdom en vruchtbaarheid.

 

Oorsprong
Perzië

Produktielanden
Spanje, Italië, Israël, Zuid-Afrika, Verenigde Staten, Iran

Aanvoertijden
Van juli tot maart

Bereiden
Om een granaatappel te bereiden:

  • Snijd van één kant een dunne plak.
  • Zet de vrucht rechtop en snijd met een scherp mes op enkele plaatsen door de schil naar beneden.
  • Buig de parten met de vingers naar buiten en druk de zaden in een kom.
  • Verwijder de bittere kern en de vliezen.

Daarnaast kan de granaatappel ook geperst worden om zo alleen het sap te verkrijgen. Doe hiervoor de zaden in een zeef en wrijf er voorzichtig over met de achterkant van een lepel.
Let op: het sap van de granaatappel geeft onverwijderbare vlekken!


TOEPASSINGEN

  •  in salades of couscous
  •  met kip of lamsvlees
  •  in cocktails of ingedikt in sorbets, sauzen, marinades of gelei
© 2012 - 2025 www.Vers-Bestellen.nl | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel