Bergamot | Bergamotto | Onbehandeld | Amalfi-Italie | 1 KILO (ca 4-5 stuks ) / Uitverkocht - seizoen voorbij

Artikel 3 van 6


Bergamot-citroenen zijn rond en iets groter dan een sinaasappel, met een lichte peervorm. De groene schil van de Bergamot-citroen is dun en super aromatisch. De groene schil verandert langzaam van limegroen naar een groenachtig gele kleur tegen het einde van het seizoen. Het vruchtvlees van de Bergamot-citroen lijkt op dat van een grapefruit en heeft een geurig aroma. De smaak van het sap is zuur en iets bitter.

Onbehandeld of Biologisch
Onbehandeld citrus is niet hetzelfde als biologisch citrus aangezien alleen de schil niet behandeld is – de teelttechniek blijft echter hetzelfde als regulier.

Beschikbaarheid
Bergamot-citroen, of Bergamot-citrus, is verkrijgbaar in de herfst tot en met februari.

Botanisch
Bergamot-citroen is een citrusvariëteit die botanisch is geclassificeerd als Citrus bergamia var. Risso. Bergamot-citroen wordt soms Bergamot-sinaasappel of Bergamot-citrus genoemd maar het is meer een citroen dan een sinaasappel. Deze variëteit aan Bergamot-citrus wordt alleen geteeld in Calabrië, Italië, langs een smalle strook van 60 mijl van de Ionische kust, en wordt beschermd, geteeld en gedistribueerd door de Consorzio del Bergamotto di Reggio Calabria (Consortium van Bergamot van Reggio Calabria). Bergamot-citroen is het meest bekend als smaakstof in Earl Grey-thee en vanwege de essentiële oliën, die in parfums worden gebruikt.

Gezondheidstonicum
Net als andere citrusvruchten bevat Bergamot-citroen veel vitamine C, kalium, vitamine B1, B2 en A. De Bergamot-citroen uit Calabrië is echter uniek in zijn voedingswaarde. De citrus die in deze regio wordt geteeld, heeft een unieke concentratie en hoeveelheid polyfenolen, antioxidanten die in het fruit voorkomen. Polyfenolen helpen bij het bevorderen van een goede bloeddruk, helpen beschermen tegen dementie, verminderen ontstekingen en werken bij het voorkomen van celschade door de zon en vrije radicalen, samen met een hele reeks andere voordelen. Onderzoekers hebben ontdekt dat de soorten polyfenolen die aanwezig zijn in de Calabrische Bergamotto-citroen in combinatie met hoge concentraties, niet voorkomen in andere soorten citrus. De inwoners van de regio Calabrië in Zuid-Italië drinken al eeuwenlang het bittere sap als een 'gezondheidstonicum'.

Toepassingen
Bergamotto-citroen wordt gebruikt in een breed scala aan toepassingen, van culinair tot farmaceutisch. De vrucht wordt geperst vanwege zijn zuur-bittere sap en de schil wordt geschild of geperst vanwege de intens aromatische oliën. Bergamot-citroensap kan worden gebruikt om sorbet, ijs of een marinade voor vis of gevogelte te maken. De Italiaanse citrusvariëteit kan worden gebruikt in dressings, desserts, sappen of andere toepassingen waarbij citroen- of limoensap wordt gebruikt. Bewaar Bergamot-citroen tot een maand in de koelkast; fruit dat op kamertemperatuur blijft, kan niet langer dan een week worden bewaard.

Culturele informatie
Bergamot-citroenolie werd voor het eerst gebruikt in de beroemde Eau de Cologne-geur in 1709. De etherische olie bevat ten minste 350 verschillende chemische componenten. 90% van de bergamotolie ter wereld is afkomstig van Calabrische Bergamot-citroen. De Fransen zijn de grootste importeurs van bergamotolie, waar de citrus al meer dan 150 jaar de harde snoepjes Bergamotes de Nancy op smaak brengt. Als smaakstof wordt Bergamot-citroen ook gebruikt in de blend voor Earl Grey-thee en wordt sinds de late 19e eeuw gebruikt.

Geschiedenis
Calabrische Bergamot-citroen groeit langs het zuidelijkste deel van de 'laars' van Italië, langs de Ionische kust die de zuidpunt van het schiereiland, in de provincie Reggio Calabria, beslaat. Het werd voor het eerst geplant in deze provence in 1750. Er zijn verschillende theorieën over de oorsprong van de Bergamot-citroen. Een theorie is dat de vrucht werd ontdekt door Christopher Columbus op de Canarische eilanden en werd teruggebracht naar de stad Berga, in het noordoosten van Spanje. Een meer geaccepteerde theorie is dat de vrucht het resultaat is van een spontane mutatie van een bittere sinaasappel of limoen rond het einde van de 17e eeuw, in een tijd van mild microklimaat omstandigheden. De productie en distributie van de Bergamot-citroen wordt gecontroleerd door het Consortium van Bergamot van Reggio Calabria en het grootste deel van het fruit wordt gebruikt voor de essentiële oliën, die uit de schil worden geperst. Bergamot-citroenen worden geëxporteerd naar landen in heel Europa en het Verenigd Koninkrijk.

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden
© 2012 - 2024 www.Vers-Bestellen.nl | sitemap | rss