Sinaasappelen Navelina | Papillon | voor de hand | Spanje | 5 stuks

Artikel 7 van 9
€ 5,95 (inclusief btw)

Navelina-sinaasappels zijn aromatisch en bevatten een lage zuurgraad, waardoor een algehele zoete smaak ontstaat. Navelina’s zijn middelgroot tot groot en zijn bolvormi  tot enigszins peervormig met een kleine afgeronde’navel’,aan het uiteinde van de bloesemsteel. De middeldunne schil heeft een helder rood-oranje tint en een gladde schil met putjes. De schil heeft veel olieklieren die geurige etherische oliën bevatten. Onder het oppervlak van de schil is het witte merg sponsachtig, compact en gemakkelijk van het vruchtvlees te verwijderen. De bleek oranjegele pulp is zacht, sappig, zaadloos en verdeeld in 10-12 segmenten door dunne witte membranen.

Seizoenen
Navelina’s zijn verkrijgbaar in de winter tot het vroege voorjaar.

Wetenswaardigheden
Navelina’s, botanisch geclassificeerd als Citrus sinensis, zijn een variëteit van zoete sinaasappels die groeit op laagstammige, groenblijvende bomen en behoort tot de familie Rutaceae of citrus. Navelina is ook bekend als Smith's Early navel, Washington Early en Dalmau in Portugal. De naam Navelina verwijst naar de kleine navel of het gat aan het bloesemuiteinde van de vrucht, dat qua uiterlijk lijkt op een menselijke navel. Navelina-sinaasappels zijn een vroeg rijpende variëteit. De sinaasappels worden voornamelijk in Spanje geteeld, maar ze worden ook geteeld in Noord-Afrika en andere mediterrane regio's.

Voedingswaarde
Sinaasappels zijn een uitstekende bron van vitamine C en kalium en bevatten ook vezels, magnesium, vitamine A en wat vitamine E.

Toepassingen
Navelina’s  zijn het best geschikt voor rauwe toepassingen. Navel-sinaasappels kunnen gemakkelijk worden geschild en in groene salades worden gesegmenteerd, in fruitschalen worden gemengd, in smoothies worden gemengd, in salsa worden gehakt, over vanille-ijs worden gegarneerd, gegarneerd op gekookt vlees of worden geserveerd met muesli met yoghurt. De schil kan ook worden gebruikt voor het op smaak brengen van gebakken producten zoals cakes, omhuld om geparfumeerde zouten en suikers te maken, of kan worden gebruikt als smaakstof voor siropen. Naast verse toepassingen kunnen sinaasappels worden geroosterd of gepocheerd om een ​​zoet dessert te maken. Navelina’s  passen goed bij zwarte rijst, quinoa, couscous, kerrie, kerrie, koriander, balsamicoazijn, veenbessen, aardbeien, bananen, kokosnoot, granaatappelzaden, biet, pastinaak, radijs, boerenkool, rode paprika, Griekse yoghurt, amandelen, pecannoten, pijnboompitten, pistachenoten en vlees zoals gevogelte, varkensvlees en biefstuk, garnalen en sint-jakobsschelpen. De vrucht kan maximaal een week bij kamertemperatuur worden bewaard en maximaal twee weken indien bewaard in de koelkast.

Culturele informatie
Sinaasappels zijn een belangrijk onderdeel van de cultuur en economie van Spanje, dat een van de grootste citrusproducenten in Europa is. Navelina-sinaasappels worden samen met andere variëteiten voornamelijk in Spanje gekweekt voor export, maar de sinaasappels worden ook dagelijks in cafés, restaurants en supermarkten voor eigen gebruik gegeten of geperst als sap. Naast versgeperste sap wordt het sap toegevoegd aan cocktails zoals mimosa en de gedroogde sinaasappelschillen worden gebruikt om een ​​scala aan Spaanse zoete sinaasappelwijnen op smaak te brengen. Wanneer je door het hele land reist, zie je de vele sinaasappelbomen langs de wegen en horen bij het Spaanse landschap, met sommige steden met meer dan 40.000 citrusbomen.

Geschiedenis
Navelina-sinaasappels werden voor het eerst ontdekt als een natuurlijke mutatie (kruising) in Californië en in 1910 werden ze geselecteerd voor het Citrus Research Center in Riverside, Californië. Oorspronkelijk genoemd Smith’s Early navel door het onderzoekscentrum, werden Navelina-sinaasappels geëxporteerd naar het Valenciaanse Instituut voor Agrarisch Onderzoek in Spanje in 1933, waar het na vele testen en kruisingen een selectie doormaakte. In Spanje werd het ras omgedoopt tot Navelina en in 1990 werd het opnieuw geïntroduceerd in Californië. Tegenwoordig zijn Navelina-sinaasappels te vinden op lokale markten in Europa, Noord-Afrika, Australië en de Verenigde Staten.

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden
© 2012 - 2024 www.Vers-Bestellen.nl | sitemap | rss