TIJM | ITALIË | BOS 150 GRAM

Artikel 19 van 21
€ 5,95 (inclusief btw)

Omschrijving

Er zijn vele soorten tijm, maar alleen de echte tijm wordt gebruikt in de keuken. De echte tijm is een kleine meerjarige plant, wordt ongeveer 25 cm hoog en heeft kleine licht naar boven opgerolde eivormige blaadjes. De klokvormige in trosjes groeiende bloempjes bloeien in het voorjaar en zijn zacht roze tot lila van kleur. De blaadjes van deze plant worden zowel lucht- en vriesgedroogd als gemalen verkocht.

Herkomst

In het Middellandse Zeegebied is tijm in het wild aan getroffen. In Nederland wordt het gekweekt. Overige producenten zijn Frankrijk, Israel, Spanje en Californië.

Het schijnt dat er zoveel verschillende soorten tijm zijn dat er tijm is van lemon-peper, mint, pijnboom, zoethout, karwij en nootmuskaat. Aan het tot de mintfamilie behorende kruid worden veel medicinale werkingen toegeschreven onder andere dat het helpt bij verkoudheid, versterkt de longen, kalmeert de lever, en bevordert de nachtrust.

Kwaliteit

Na het plukken of knippen van de blaadjes is het gebruik ervan zo snel mogelijk aan te bevelen. De kwaliteit is te herkennen aan de grijsgroene blaadjes met een scherpe mintsmaak en een licht citroenachtig aroma. Door tijm onder te dompelen in azijn of olie, of het in een kopje met water in de koelkast te plaatsen, kan men de houdbaarheid enigszins beïnvloeden.

Toepassingen

Tijm is goed te combineren met vette voedingsmiddelen, zoals varken, eend en gans, omdat het de vertering ervan bevordert. In de Franse keuken is het naast het gebruik van peterselie en laurierblad een belangrijk ingrediënt in Bouquet Garni. Verder kan men tijm toevoegen aan bonensoep, vegetarische schotels, groenten, vis en vlees.

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden
© 2012 - 2024 www.Vers-Bestellen.nl | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel