Tomatillo / Spanje / 500gr

Artikel 12 van 14
€ 13,95 (inclusief btw)

Tomatillos, ook wel bekend als Mexicaanse tomaten, zijn ongeveer een of twee centimeter groot met een karakteristieke papierachtige buitenste bloembladen. De licht plakkerige schil omsluit een stevige, groene vrucht en wanneer de schil begint te drogen splitst hij zich open en vervaagt van groen naar lichtbruin naarmate de vrucht rijpt. Tomatillos worden geoogst wanneer de vruchten nog onrijp zijn en ze hebben een friszurig en een tomatenachtig aroma maar toch anders dan de tomaat. De Latijnse naam voor de tomatillo is Physalis philadelphica en ze is nauw verwant aan de ananaskers (Physalis peruviana). Het zijn lage uitgestrekte planten die gemiddeld twee tot vier meter hoog worden en hoge opbrengsten produceren, die vaak worden beschreven als Chinese lantaarns die aan de plant hangen.

Beschikbaarheid
Tomatillos zijn het hele jaar door verkrijgbaar.

Huidige feiten
Tomatillos, wat letterlijk 'kleine tomaten' betekent, wordt botanisch Physalis philadelphica genoemd, voorheen Physalis ixocarpa, en zoals alle soorten in het geslacht Physalis onderscheiden ze zich door hun papierachtige bloembladen. De Tomatillo is een familielid van de tomaat, omdat beide leden van de Solanaceae-familie zijn, ook bekend als de nachtschadefamilie. In de Mexicaanse en Guatemalteekse cultuur kan de Tomatillo miltomate, tomates verdes, tomates de cascara of tomates de fresadillas worden genoemd.

Voedingswaarde
Tomatillos bevatten meer mineralen dan gewone tomaten, omdat ze vol zitten met unieke fytochemicaliën en flavonoïden. Tomatillos zijn rijk aan voedingsvezels en bevatten goede hoeveelheden vitamine C, vitamine A, vitamine K, niacine, kalium, mangaan en magnesium. Tomatillos bevatten ook unieke antioxiderende fytochemicaliën, withanolides genaamd, die in verschillende onderzoeken rechtstreeks zijn gekoppeld aan antibacteriële functies.

Toepassingen
Tomatillos kunnen over het algemeen op dezelfde manier worden gebruikt als gewone tomaten, hoewel ze een iets scherpere smaak hebben en minder suiker bevatten. Die scherpe, licht zure smaak maakt ze perfect voor gebruik, rauw of gekookt, in salsa's, sauzen of zelfs jam. Wanneer het in salsa wordt gebruikt, verzacht Tomatillo de hete chilipepers en helpt het de smaken van de verschillende ingrediënten te mengen. Ze worden  als de bron van de "pikante" smaak in de authentieke Mexicaanse keuken genoemd, en de enigszins onrijpe groene vruchten worden gebruikt als het belangrijkste ingrediënt voor traditionele salsa verde, die kan worden geserveerd met zo ongeveer alles, van enchiladas en quesadillas tot gebakken kip en meer. In blokjes gesneden rauwe Tomatillos voegen ook een mooie crunch toe aan verse guacamole, en ze passen goed bij uien, koriander, chilipepers en knoflook. Wanneer ze worden geoogst in hun meer rijpe, goudkleurige fase, worden ze vaak gebruikt in stoofschotels of gestoofd met vlees als smaakstof. Om de Tomatillo voor te bereiden voor gebruik in uw recept, verwijdert u de papierachtige bloembladen, spoel en droog het fruit. De zaden zijn eetbaar en worden meestal niet verwijderd voor gebruik. Bewaar Tomatillos met hun omhulsel gedurende ongeveer drie weken in de koelkast in een papieren zak. Als je ze langer wilt bewaren, kun je de omhulsel verwijderen, het fruit wassen en invriezen.

Culturele informatie
Tomatillos zijn een belangrijk ingrediënt in de Mexicaanse keuken, vooral voor authentieke salsa verde.

Geschiedenis
Tomatillos zijn inheems in Mexico en Midden-Amerika, waar de Azteken ze voor het eerst in 800 v.Chr. Cultiveerden. Net als tomaten zijn Tomatillos een warm seizoengewas en ze kunnen niet tegen vorst. Zorg ervoor om ze te planten nadat het gevaar van vorst is verstreken en de grond is begonnen op te warmen. De krachtige Tomatillo-planten doen het beste in de volle zon op een beschutte plek.

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden
© 2012 - 2024 www.Vers-Bestellen.nl | sitemap | rss