GEMBER | ONBEHANDELD - *PERU | 250gram
OverzichtGember
Gember is afkomstig uit Zuidoost-Azië en wordt als sinds drieduizend jaar geteeld. De verse wortelstokken worden vijf tot zes maanden na aanplant geoogst. Verse gember heeft een sterkere smaak dan de gedroogde en gemalen wortel.
Aankopen
Verse gemberwortels moeten stevig, glad en vrij van schimmel zijn. Koop liefst grotere stukken, die zijn het gemakkelijkst te raspen.
Bewaren
Verse gember blijft tot twee weken goed in de koelkast. Gemberpoeder bewaart u in een gesloten pot koel, donker en droog.
Bereiding
Breek een stuk verse gember af, schil en rasp met een zeer fijne rasp van bamboe of metaal. De fijngeraspte gemberwortel kan u toevoegen aan marinades, vinaigrettes, sauzen, vlees, gevogelte, bouillon of soepen. Ook jam of gebak kan u met gember kruiden. Gember past uitstekend bij bananen en appelen. De smaak van gember blijft het best behouden als u hem pas tegen het einde van de kooktijd toevoegt. Als u gember meekookt of meebakt, wordt de smaak minder sterk.
Gezondheid
Gember werkt vochtafdrijvend en koortswerend. Bovendien helpt gember bij verkoudheid en hoest. Gember bevat veel magnesium en fosfor.