collo

Rabarber / Roze jonge kas-rabarber EXTRA ROOD / NL / doos 1x6kilo

Vorige Artikel 2 van 2
€ 46,00 (inclusief 9% btw)

rabarberkas2.png

Geforceerde rabarber (zoals de kasrabarber) heeft lichtrode stelen. Deze rabarber is ook sneller gaar en wat minder zuur. De eerste rabarber ligt medio februari in de schappen van de groenteman. Af en toe is het zelfs mogelijk om in januari al rabarber te krijgen. De rabarber die van (januari) t/m maart verkrijgbaar is, is zogezegd "geforceerde rabarber".

Volle grond
De rabarber van de volle grond is verkrijgbaar in de maanden mei t/m juli. De groene stelen zijn zuurder dan rode, maar zijn niet `onrijp` en zullen door bewaren ook nooit rood worden. De friszure groente wordt bijna altijd verwerkt tot compote of dessert. In de manier van verwerking lijkt het dan ook meer op fruit dan op groente, maar het is wel degelijk een groente!

Gezond
Rabarber is een hele gezonde groente. Raberberzuur (bestaat uit citroen- en appelzuur) zuivert het bloed en heeft een regulerende werking op het darmstelsel.

Krijt
In rabarber bevindt zich oxaalzuur, een stof die zich bindt met calcium waardoor de opname hiervan verminderd. Daarom deed men vroeger wat krijt bij rabarber. Inmiddels overheerst het inzicht dat oxaalzuur bij een gevarieerde voeding helemaal geen kwaad kan. Krijt toevoegen is dus niet nodig.

Bewaren en bereiding
Rabarber is vers als de stelen hard en stevig aanvoelen. De groente kan onverpakt circa een week in de koeling bewaard worden, op een koele plek (12–15¢ªC) een paar dagen. Ook is rabarber geschikt om in te vriezen; in afgesloten zak of bak is het zo’n 12 maanden te bewaren.

Snijd voor de bereiding de bladresten en de onderste harde stukken van de stelen af. Was de stelen en snijd ze daarna in stukjes van 2-3 centimeter. Kook de rabarber in 10 minuten gaar. Voeg eventueel suiker pas na het koken toe, want dan is er minder nodig. Als de stukken geheel in vezels uit elkaar vallen, is de rabarber klaar. Rabarber kan warm of koud worden gegeten.

Recept kas-rabarber: Het blad verwijderen en de rest in stukken van 5 cm. snijden. Wassen en opzetten met aanhangend vocht. Circa 10 minuten zachtjes laten koken. Losroeren, en suikers naar smaak toevoegen. Eventueel ook enkele druppels citroensap.

Suggestie: Rozijnen meekoken of andere fruitsoorten

Rabarber is lekker bij de warme maaltijd, op de boterham, in de yoghurt, als vlaaivulling of bij toetjes, bijvoorbeeld vanille-ijs met rabarber en slagroom, bij frites ter vervanging van mayonaise goed voor de lijn, voor het maken van wijn.

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden
© 2012 - 2021 www.Vers-Bestellen.nl | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel