nieuw van het seizoen

RAMMENAS ROND | RAMANAS | NL | 5KILO

Artikel 46 van 56
€ 38,00 (inclusief btw)
Overzicht

Rammenas is een grotere radijsvariëteit en varieert in grootte en uiterlijk, afhankelijk van het type. Het eerste type, ronde rammenas, heeft een diameter van gemiddeld 7 tot 10 centimeter met een kleine penwortel. Het tweede type, Lange Rammenas, heeft een langwerpige, cilindrische vorm van gemiddeld 17 tot 20 centimeter lang. Beide variëteiten zijn omhuld met een zwarte tot donkerbruine schil die dik, ruw en grof is. Onder het oppervlak is het vruchtvlees helderwit, stevig, knapperig en vochtig met een vezelige, dichte consistentie. Rammenas staat erom bekend een aardse, pittige, bittere en scherpe smaak te hebben als ze rauw zijn en een scherpere smaak hebben dan andere radijssoorten. Als het wordt gekookt, wordt het knapperige vruchtvlees zachter en wordt de smaak zachter, waardoor subtiele zoete peperige ondertonen ontstaan.

Seizoenen/Beschikbaarheid

Rammenas is het hele jaar door verkrijgbaar, met een hoogseizoen in de winter tot het vroege voorjaar.

Actuele feiten

Rammenas, botanisch geclassificeerd als Raphanus sativus var. niger, is een oude variëteit die behoort tot de familie Brassicaceae. De eenjarige planten zijn een winterse erfstukcultivar en waren ooit een van de meest gekweekte variëteiten in Europa. Zwarte radijs leverde essentiële voedingsstoffen tijdens de barre wintermaanden van de Middeleeuwen, en Europeanen vertrouwden sterk op de koude tolerantie van de wortel en de uitgebreide opslagmogelijkheden als vullende voedselbron. Toen in de 19e en 20e eeuw nieuwe radijsvariëteiten werden geïntroduceerd, werd de vezelige, langzaam groeiende variëteit vervangen door zachtere, kleurrijke en gemakkelijk te verhandelen gewone radijsjes. Rammenas is ook bekend als Zwarte Spaanse radijs, Gros Noir d'Hiver, Black Mooli en Erfurter radijs. Tegenwoordig is rammenas zwarte radijs lastig om te vinden en zijn ze voornamelijk te koop in groentewinkels of op groentemarkten. Er zijn twee hoofdtypen rammenas, ronde en de langwerpige. Beide soorten kunnen door elkaar worden gebruikt in rauwe en gekookte toepassingen.

 

Voedingswaarde

Rammenas is een uitstekende bron van vitamine C om het immuunsysteem te versterken en zorgt voor kalium, ijzer, magnesium en vitamine A, E en B. De wortels bevatten ook glucosinolaat, een fytonutriënt dat de spijsvertering en leverontgifting kan stimuleren. In traditionele geneesmiddelen van Europa en Azië worden zwarte radijs al lang gebruikt om de galfunctie te stimuleren en de gezondheid van de galblaas te verbeteren.

 

Toepassingen

Rammenas heeft een scherpe, kruidige smaak die doet denken aan mierikswortel en is geschikt voor zowel rauwe als gekookte toepassingen. Bij vers gebruik moet het vruchtvlees in dunne plakjes worden gesneden, gehakt of versnipperd en gecombineerd met scherpe en zoete ingrediënten om de smaken in evenwicht te brengen. Geraspte rammenas kan in salades worden gebruikt, in graangerechten worden geroerd, als topping voor taco's, of worden geperst en gemengd in gezonde sappen. Het is belangrijk op te merken dat de schil het meeste van de pittige, peperige smaak bevat. De schil is eetbaar, maar als een mildere smaak gewenst is, kan deze voor het eten worden geschild. Rammenas kan ook worden geroosterd, gestoofd of gebakken. Als ze gaar zijn, kunnen de wortels worden gepureerd en gemengd met kazen of zure room om een ​​dip te maken voor voorgerechten of om over geroosterd vlees te smeren. Zwarte radijs kan ook worden geroerd in gerechten op basis van aardappelen en eieren, in dunne plakjes worden gesneden en tot friet worden gebakken, of in blokjes worden gesneden en in soepen en stoofschotels worden toegevoegd. Naast koken, worden rammenassen ingezet in zoet/zuur voor langdurig gebruik en worden ze soms gebruikt als een pittig ingrediënt in kimchi. Rammenas past goed bij kruiden zoals kervel, tijm, peterselie, bieslook en munt, appels, granaatappels, rucola, erwten, wortelen, knolselderij, truffels, geroosterd vlees, biefstuk, varkensvlees en gevogelte, en zeevruchten. Hele, ongewassen rammenassen zijn 1 tot 2 weken houdbaar als ze in een geperforeerde plastic zak of in papier in de koelkast worden bewaard.

 

Etnische/culturele informatie

Zwarte radijs werd in het oude Egypte als heilig beschouwd en werd veel gebruikt in zowel culinaire als medicinale toepassingen in combinatie met knoflook en uien. Tekeningen van rammenas gevonden in Egyptische graven zijn terug te voeren tot 2000 vC, en geschreven teksten van de Griekse historicus Herodotus vermelden ook dat Egyptenaren dachten dat rammenas veel energie bevatte vanwege hun pittige, verwarmende smaak. Farao's profiteerden van dit geloof en rammenas werd vaak gegeven aan arbeiders die de piramides bouwden om het energieniveau in stand te houden en te verhogen. Egyptische arbeiders aten meestal twee maaltijden per dag, en terwijl het ontbijt voornamelijk uit brood en bier bestond, bestond het avondeten uit rammenas, andere groenten, vlees en fruit. Experts geloven dat rammenas bij bijna elke maaltijd voor piramidewerkers werd geconsumeerd, en de wortels werden ook medicinaal gebruikt om ademhalingsproblemen te behandelen en plaatselijk om insectenbeten te genezen. Naast het gebruik van de verse wortel, werden rammenaszaden verwerkt tot olie, die werd gebruikt voor culinaire, medicinale en cosmetische toepassingen.

 

ALS MEDICIJN

 

Verkoudheid / Keelontsteking

Heeft u last van keelpijn of verkoudheid? Dan kunt u siroop gemaakt van rammenas proberen. Dat gaat als volgt:

Het topje van de rammenas afsnijden, een beetje uithollen en met een breinaald een gaatje tot aan en door het uiteinde prikken. De wortel op een glas zetten en de uitholling vullen met bruine suiker. Een paar uur of een nachtje laten staan. De suiker vermengt zich met het sap van de rammenas en loopt langzaam door het gaatje in het glas. Deze siroop langzaam opdrinken, dit verlicht de keelpijn of het hoesten.

© 2012 - 2024 www.Vers-Bestellen.nl | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel