collo

ZWARTE PEEN / DEEP PURPLE / PAARSE WORTEL / NL | 5 KILO (grof)

Vorige Artikel 14 van 15 Volgende
€ 19,00 (inclusief btw)

andere namen zijn: Paarse wortel, Oerwortel,  rasnaam: Deep Purple

De Deep Purple is paars van buiten maar ook paars binnenin. De gekleurde wortelen bevatten van nature veel voedingsstoffen, die goed zijn voor ons lichaam. Zo bevatten paarse wortelen veel hogere waarden Beta caroteen, dan de oranje wortelen. Paarse wortelen hebben ook veel Anthocyaan, een paarsrode kleurstof. Net zoals bietjes geven de paarse wortelen kleur af tijdens het koken. Kook en bereid de paarse wortelen daarom apart. Deze paarse wortel heeft een lekkere smaak.

De wortel zoals we hem maar al te goed kennen is niet altijd zo mooi rood/oranje geweest. Oorspronkelijk was de wortel zoals hij meer dan 2000 jaar geleden in het Midden Oosten door ons ontdekt zwart van kleur. En nog steeds vindt men in het Midden en Verre Oosten donkere wortelrassen.

In Europa is in de 17e eeuw de zwarte wortel door Nederlanders gekruist met gele wortels en zo is de rood/oranje wortel ontstaan.

Het feit dat we nu weer een paarse wortel kennen is te danken aan een Amerikaanse professor die de oranje wortel weer gekruist heeft met een zwarte wortel uit het Verre Oosten Dit lijkt eenvoudig, maar hier ligt vele tientallen jaren werk aan ten grondslag.

 

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden
© 2012 - 2022 www.Vers-Bestellen.nl | sitemap | rss